ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Йорданова: Даренията на ДБ са публични и в съответствие на закона

Надежда Йорданова

Даренията на “Демократична България” са публични, надеждно оповестени пред Сметна палата, като всичко съответства на закона.

Така зам.-председателят на парламентарната група Надежда Йорданова коментира информацията, че служители на Nexo са финансирали предизборна кампания на формацията. 

“Демократична България” получава дарения от физически лица. Всяко дарение на ДБ е публично, обявено е в Сметната палата, преминало е през всички законово процедури. ДБ има доста съмишленици и привърженици в ИТ сектора”, обясни тя.

На въпрос дали биха върнали парите, ако дарителят се окаже компрометиран, Йорданова отговори: “Нека да се установят всички факти. ДБ винаги действа съобразно закона и добрите практики”.

По-рано днес излезе информация, че служители на криптобанката Nexo са финансирали коалиция “Демократична България”. Това ставало ясно от отчетите на водената от Христо Иванов коалиция за даренията, които са получили.

Даренията на служителите на Nexo, в която преди ден влязоха ДАНС и прокуратурата в разследване за пране на пари, са правени за участие в избори през миналата година, става ясно от отчетите на ДБ пред Сметната палата.

Като общата дарена сума от служители на Nexo към ДБ е на стойност 100 000 лв. Всички дарения са на стойност 20 хил. лв. Прави впечатление, че парите са давани от служители на сравнително ниски нива в криптобанката, чието лице е бившият депутат Антони Тренчев.

По 20 000 лв. водената от Христо Иванов коалиция е получила от пиармениджърката на Nexo Стела Златарева, бранд мениджърката Елеонор Топалова, служителката в пиара Валентина Танева, мениджърката по културата на фирмата Дияна Калъчева и офис мениджърката Габриела Дашева. Те са декларирали, че произходът на дарените пари е от заплати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *