ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Йорданов: Проблемът с РСМ за европейските ни партньори е бюрократичен

Тошко Йорданов

“Политиците не искат президентска република”

“Проблемът с РСМ за европейските ни партньори е бюрократичен. И е нормално да е така, и те да имат такова отношение към него. Всички български управляващи в годините назад не са си давали зор да обяснят какъв е проблемът и да търсят съюзници сред нашите европейски партньори. Вдигането на ветото беше отвратителна грешка”. 

Това каза пред БНР зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. 

И допълни, че отношението към българите и спазването на някакво приличие от страна на политиците в РСМ е било по-приемливо преди вдигане на ветото, докато “сега са абсолютно безконтролни”. 

“Политиците у нас са тези, които трябва да понесат цялата вина, отговорност и последствия за това, което се случва, а не хората”, подчерта той. 

Йорданов коментира предстоящите избори. ИТН ще влезе в кампанията с ясното съзнание, че партията ще бъде част от парламента и ще направят всичко възможно той да бъде работещ, заяви той. 

“В момента парламентът си избира правителство, което практически контролира парламента. Така контрол между законодателна и изпълнителна власт няма, има брутално сливане. Ние бяхме част от едно такова управление. Грешните решения на Министерския съвет бяха прокарвани вътре в парламента от всички коалиционни партньори. При една президентска република правителство се назначава от президента и парламентът контролира изключително точно съответната изпълнителна власт. Политиците не искат президентска република, защото, когато си депутат и излъчиш премиер, и си в коалиция с други, възможността да крадете от държавния бюджет е огромна, защото няма кой да контролира това”, обясни Тошко Йорданов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *