ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кафето на толерантността в Кърджали е пример и през граница

За деветнадесета поредна година кметът Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър Гарена, районният мюфтия Басри Еминефенди и учителят Байрам Юсеин сядат на една маса с чаша кафе, за да дадат пример за толерантност.

Традицията за пиене на “кафето на толерантността” в Кърджали на националния празник на България – 3 март, отдавна е преминала като пример и зад граница. Съседите от Гърция и Турция многократно питат, когато ходим при тях по различни поводи, все още ли спазваме тази традиция, каза дългогодишният учител Байрам Юсеин. Той е един от основателите на традицията в най-новата история на Кърджали. 

За деветнадесета поредна година кметът Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър Гарена, районният мюфтия Басри Еминефенди и учителят Байрам Юсеин сядат на една маса с чаша кафе, за да дадат пример за толерантност.

Ние сме винаги заедно, за да покажем и да докажем на хората, че в Кърджали сме толерантни, единни и живеем заедно през всякакви и каквито и да са условия. Няма по-ясен знак за толерантност, за единство, за добрия комшулук от това да пием заедно това хубаво кафе на тази хубава дата, когато всички ние честваме нашия празник“, каза дългогодишният учител Байрам Юсеин.

Кафето на толерантността е посланието на кърджалийци винаги да живеем в мир с нашите различия. … Надеждата ми е и в бъдеще да запазим тази традиция, мира, толерантността в нашия град, също така и добротата и вярата в сърцата ни“, беше посланието на районния мюфтия Басри Еминефенди. 

На този празник небето плаче, земята се тресе и ние, грешните, забравяме, че всичко започва от нас“, каза енорийският свещеник отец Петър Гарена. Толерантността не започва отсега. Това е било винаги по нашата земя, когато по нея са ходили чужди и българи и турци „гръб в гръб“ са се пазили взаимно, допълни той. Днес е задължително да се говори срещу Русия, но ние не трябва да забравяме саможертвата на всички, които са загинали за нас и не трябва да допускаме да бъдем подведени и да застанем един срещу друг така, както виждаме какво се случва там, където падат бомбите днес, пожела отец Петър.

Честит празник. Нека празникът ни даде повече сили да преодоляваме трудностите пред нас, пред нашето общество. 3 март е част от нашата история, който и както и да го представи, той е част от нас. … Националният празник е Обединителят. Националният празник дава правото, възможността и отговорността на институциите да бъдат заедно. Какво по-хубаво от това заедно с Кмета, Попа и Мюфтията и Даскала, който е сред нас, ние да покажем един модел, който ни е завещан от нашите деди, от нашите възрожденци. Третомартенското кафе отдавна е послание за единство в нашите различия”, каза кметът Хасан Азис. Трети март е отправна точка и затова, че мирът не е даденост, той трябва да бъде пазен ежедневно, завърши той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *