ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кенет Мъртън е новият американски посланик у нас

Кенет Мъртън

Кенет Мъртън е утвърден от американския Сенат да бъде следващият посланик на САЩ в България. Това съобщиха от американското посолство у нас на страницата си във Фейсбук. 

Утвърденият за посланик Мъртън е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в Дипломатическата служба. Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България, посочват още от посолството. 

Утвърденият за посланик Кенет Мъртън се очаква да пристигне в България през пролетта на 2023 година.

Американският президент Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за нов посланик на САЩ в България през юни на мястото на Херо Мустафа, която е в България от 2019 година. 

Кенет Мъртън, роден през 1961 г., е член на Висшата дипломатическа служба с ранг “кариерен министър”. Наскоро е бил временно изпълняващ длъжността шарже д’афер на посолството на САЩ в Хаити. 

Преди това е бил главен заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо, а след това заема същия пост в Бюрото за глобално управление на талантите. Освен това Мъртън е бил посланик в Хърватия (2012-2015 г.), в Хаити (2009-2012 г.) и заместник изпълнителен секретар на Държавния департамент. 

Мъртън получава бакалавърска степен от Университета „Маями“ в Оксфорд, щата Охайо, а след това завършва магистратура в Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия. 

Носител е на множество награди, включително Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 година.

Мъртън владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *