ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кметът Здравко Димитров: Бежанците от Украйна остават в Белодробна болница

Украинските бежанци, настанени в бившата Белодробна болница, ще ползват сградата, докато не приключи войната – това заяви пред медиите днес кметът Здравко Димитров по повод на предложението на МБАЛ „Св. Каридад“, внесено в Общинския съвет.

Частната болница иска право на строеж върху терена с площ 14 дка за 30 г.  и право на ползване на сградата за 10 години. 

„Никой няма намерение да гони украинците. Напротив, ние бяхме първите, които свършихме работа на държавата и осигурихме сградата на Белодробна за бежанците. Пуснахме парно, плащаме за ток, предоставяме услуги, осигуряваме и храна за всички настанени“, подчерта Здравко Димитров. 

Той призна, че в предложението до Общинския съвет за инвестиционното намерение на „Св. Каридад“ е допуснат пропуск. В него не е изписано изрично, че бежанците ще останат в сградата до края на войната в Украйна, каквото решение е взето преди да бъдат настанени във Втория дом, както самите бежанци кръстиха бившата болница. Зам.-кметът Георги Титюков допълни, че при обсъждането на предложението на оперативка още в понеделник са обсъждали украинците да си останат в сградата.

“Център за временно настаняване на бежанци в Пловдив е бяла лястовица. Лично комисарят Никола Шмидт го посети през лятото и остана очарован. Хората получават подслон, топлина, храна. организирали сме и курсове по български език. Украинците се интегрират, намират работа, излизат на квартира и на тяхното място се настаняват други. Никой няма намерение да ги мести на друг адрес”, коментира Титюков, който оглавява Общинския щаб за подпомагане на бежанците от Украйна.

Кметът веднага разпореди по телефона на служителите да допишат в предложението още една точка – че украинците ще продължат да ползват Белодробна болница, докато има необходимост от това, предаде Марица.

По повод на инвестиционното намерение на МБАЛ “Св. Каридад” Димитров увери, че болницата ще си остане общинска, освен това ще се разкрие и хоспис. Инвестиционното предложение на частната болница се внася за гласуване в Общинския съвет по-рано, за да имат време за проектиране. “Не виждам драма”, акцентира градоначалникът.

Здравко Димитров и неговият заместник по спорт Георги Титюков дадоха старт на строеж на спортна зала с площ 1110 кв. м. за ЕГ „Иван Вазов“. Бъдещият комплекс струва 2,4 млн. лв. и ще бъде построен за 243 календарни дни.

Строителите обещават залата да бъде готова за 15 септември. Тя ще бъде подобна на залата на СУ „Патриарх Евтимий“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *