ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кметът на Виена: България и Румъния трябва да са в Шенген

Кметът на Виена Михаел Лудвиг

Кметът на Виена Михаел Лудвиг

Службите на ЕС са извършили щателни проверки и са стигнали до заключението, че България и Румъния отговарят на критериите за Шенген, подчертава градоначалникът на Виена

Кметът на Виена Михаел Лудвиг публикува писмо в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген. За това съобщи във Фейсбук профила си служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. “Сърдечно благодаря на кмета на Виена д-р Михаел Лудвиг, с когото се срещнах лично преди две седмици, за ярката му позиция относно наложеното от Австрия вето над членството на България и Румъния в Шенгенското пространство. България покрива всички критерии и беше несправедливо третирана от двете страни – Австрия и Нидерландия”, посочва Пеканов. Пътят на България е да бъде в ядрото на европейските процеси и ние оставаме ангажирани това да се случи по-скоро. Както посочва и д-р Лудвиг, недопустимо е в една обща Европа някои държави да бъдат изтласквани от пътя поради вътрешнополитически причини”, изтъква вицепремиерът.

Ето какво пише Михаел Лудвиг:

Като космополитен град Виена се отличава с откритост, социална сплотеност и с факта, че виенчани винаги са поставяли обединението пред разделението. Ето защо е важно да заема позиция за актуалните събития като кмет.

Във Виена живеят около 45 000 души с румънски и около 20 000 души с български корени. Като кмет и съгражданин много ценя постиженията на тези хора. Те играят важна роля в нашата икономика, култура и общество като цяло.

През ноември еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че ако всички договорени условия бъдат изпълнени, присъединяването към Шенген е важна част от европейското обещание. Службите на Европейския съюз са извършили щателни проверки и са стигнали до заключението, че България и Румъния отговарят на тези критерии. Затова за мен е важно да работя за намаляване на пречките пред пътуванията между нашите страни. Важно е да се осигури възможност за бързо и лесно преминаване на границата – не само за тези, които искат да работят във Виена от тези държави, но и обратното – за виенската икономика и за всички, които са икономически активни в България и Румъния.

Ето защо за мен е напълно ясно, че ще продължа да водя кампания за отпадане на това препятствие и за бъдещо присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. Защото е недопустимо в една обща Европа някои държави да бъдат изтласквани от пътя поради вътрешнополитически причини. Очаквам с нетърпение доброто сътрудничество в една обща Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *