ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

КНСБ публикува информация за определянето на минималната работна заплата

пари, заплата, пенсии, доход

За първи път Министерският съвет ще изпълни новото си задължение към 1 септември 2023 г. да определи минималната работна заплата за 2024 г., като вземе предвид размера на средната брутна работна заплата за период от време, обхващащ месеците юли-декември 2022 г. и януари-юни 2023 г. Това отбелязват от Конфедерацията на независимите синдикати в България в публикувано на официалния им сайт разяснение относно гласуваните в началото на месеца изменения в Кодекса на труда.

С промените бе записано, че МРЗ за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. От синдиката посочват, че размерът на средната брутна работна заплата се изчислява и обявява от Националния статистически институт.

“По наше мнение в случая по чл. 244, ал. 2 КТ този размер следва да е усреднен за период от 12 месеца, преди крайния срок за определяне на размера на МРЗ за следващата календарна година, коментират експерти от КНСБ. Те уточняват, че измененията са на база на Директива (ЕС) 2022/2041 относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз. Относно разбирането на понятието „адекватни“ от синдиката посочват текст в преамбюла на директивата, в който пише: „Минималните работни заплати се считат за адекватни, ако са справедливи спрямо разпределението на заплатите в съответната държава членка и ако осигуряват достоен стандарт на живот за работниците при трудово правоотношение на пълно работно време”. 

От КНСБ казват, че промените в КТ “утвърждават максимално опростен автоматичен механизъм, който не отчита всички критерии за измерване на адекватността на МРЗ”.

“Това означава, че не се гарантира адекватност на МРЗ съобразно необходимите разходи за издръжка на живота, не се отчитат промени в покупателната сила на МРЗ, като следствие от засилени инфлационни процеси”, коментират експертите. Те отбелязват също, че социалните партньори не участват пряко в определянето на МРЗ, а имат косвена роля през Колективния трудов договор и влиянието му върху средната работна заплата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *