ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Коалиция “Левицата” ще се бори за гласовете на избирателите на 2 април

коалиция левицата

Нова коалиция под името “Левицата” ще се бори за гласовете на избирателите на изборите на 2 април. В представянето на формацията участваха председателят на “Движение 21” Татяна Дончева, лидерът на “Изправи се. БГ” Мая Манолова, председателят на партия АБВ Румен Петков, Спас Панев от Земеделския съюз “Александър Стамбомийски”, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, Валери Жаблянов и Костадин Паскалев.

“За пръв път от доста време левият избирател има шанса да направи своя истински избор и да бъде представен институционално в българската държава. Подчертавам – институционално, не само парламентарно”, заяви Румен Петков.

Костадин Паскалев обяви, че днешната коалиция е резултат от диалог в лявото политическо пространство, който е започнал преди 4 месеца. Той посочи, че председателят на БСП е отказал този диалог, въпреки че Корнелия Нинова е била поканена. “Този отказ е неприятен и доста показателен”, заяви Костадин Паскалев.

Според Валери Жаблянов политическата криза се дължи на раздробяването на партийната система. “За съжаление БСП, която доскоро консолидираше левите идеи, се превърна в отрицание на политическия идеал”, отбеляза той.

“Срамните сцени вчера на Конгреса на БСП го показаха”, коментира Жаблянов. По думите му целта на новата “Левица” е да дадат шанс на българите да получат парламентарно представителство. Той посочи, че “Левицата” не е собственост на група хора в БСП, а на всички граждани.

Мая Манолова заяви че България има нужда от обединена и силна левица, която да бори бедността и неравенствата.

“Вчера БСП е ускорила изборната си катастрофа, докато десницата се обединява. На този фон “Левицата” е истинска алтернатива за спасяване на България. Целта е силно парламентарно представителство, което да защити интересите на хората, доходите, цените, противодействие на корупцията. “Левицата” няма да допусне и война с президентската институция”, допълни Мая Манолова и призова за създаването на Комисия за ревизия на досегашното управление.

“Обединявайки се, си поставяме една цел – силна лява група в следващото Народно събрание, с която няма да допуснем въвличането на България във война. Второ, която ще бъде последната преграда срещу връщането на статуквото през “хартиената коалиция” в управлението. Която няма да се включи в самоунищожителната и безпринципна война, която БСП води с президента Радев”, посочи Манолова. 

Спас Панчев от Земеделски съюз “Александър Стамбомийски” заяви, че “Левицата” е мястото на българските земеделци, които имат нужда от подкрепа. Новата формация има нужда от широко участие в новия парламент, каза още Панчев.

Татяна Дончева заяви, че “Левицата” трябва да отговори на тежката фрагментация на политическото пространство.

“В дясно консолидацията е започнала, но в ляво не заради съпротивата на БСП – не. Левите хора се нуждаят от политическо представителство. Това изисква управленски капацитет. Политиката не е място за хора, които тепърва ще се учат. “Левицата” е съставена от волеви хора, с доказан опит. “Левицата” ще предизвика конституционни промени за нова съдебна реформа. Най-голямата пречка досега беше, че основните политическите сили и бизнесът имат лобита в съдебната система. “Левицата” не пази никого, но разчита на подкрепа от всички политически сили. Ние работим за единен субект в ляво. Това е първата стъпка – коалиция, но може да се стигне до единен субект”, подчерта Татяна Дончева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *