ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Коджабашев е изразил протест срещу решението на РФ за издирване на Грозев

Министерство на външните работи Костадин Коджабашев

Въпросите за гарантиране на сигурността и спазване на правата на българите в зоните на военните действия в Украйна е поставил заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на срещата с посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Това съобщиха от ведомството.

Коджабашев е поставил темата за системното възпрепятстване изучаването на български език в училища в окупираните от Русия територии на Украйна, като е изразил очакването на България, правото на изучаване на майчин език да бъде съблюдавано в рамките на цялата международно призната територия на Украйна. Изразил е и остро възмущение от действията по премахване на портрети на български национални герои от учебните пространства.

Заместник-министърът е изразил официално протест срещу решението на Руската федерация да обяви за издирване българския гражданин Христо Грозев.

Изтъкнато е, че България не е била официално уведомена за него и настоява да разбере какви са основанията за това скоро.

“Възприемаме решението за обявяване на издирване Христо Грозев като насочено срещу свободата на словото и медиите, както и като опит за сплашване на български гражданин”, пишат от Министерство на външните работи.

Същевременно МВнР смята, че казусът не бива да се превръща в тема за вътрешнополитическа употреба и партийна надпревара. Със случая са ангажирани компетентните български институции, се казва в съобщението на ведомството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *