ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Комисия ще обсъди увеличението на минималната работна заплата

пари, заплата, пенсии, доход

Парламентарната социална комисия ще обсъди 4 предложения за увеличаване на минималната заплата

На извънредно заседание парламентарната социална комисия ще обсъди четири законопроекта с предложения за промени в Кодекса на труда между първо и второ четене.

На 8 декември в пленарната зала беше одобрен на първо четене внесен от Корнелия Нинова и група народни представители проект за изменения в Кодекса, според които минималната работна заплата за следващата календарна година не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца.

Вносителите изчисляват, че това означава не по-малко от 850 лева.

Четирите проекта, които депутатите от социалната комисия ще обсъдят за второ гласуване днес, са на ГЕРБ-СДС, БСП, “Продължаваме промяната” и “Възраждане”.

Внесеният от ГЕРБ-СДС проект предвижда брутната минимална работна заплата за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за предходната година.

Предложението на “Продължаваме промяната” гласи, че брутната минимална работна заплата за страната се определя поне веднъж годишно, като не по-малка от 50 на сто от средната за страната за последните две тримесечия, за които има данни от Националния статистически институт.

От БСП залагат редакция на приетия на първо четене текст, като вместо до 31 ноември 2022 година се записва, че до 31 декември 2022 година Министерски съвет определя минималната заплата за 2023-а като не по-малка от 50 на сто от средната за страната за предходните 12 месеца.

Според проекта на “Възраждане” минималната заплата се определя в срок до 31-и октомври на текущата година и не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна за предходните 12 месеца и не по-малко от минималната заплата за предходната година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *