ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Корнелия Нинова: Служебният кабинет да си гледа работата

Корнелия Нинова

Предлагаме таван на цените, и то не за пръв път – през 2020 г. също го предложихме. Цените скочиха, хората не могат да наваксат и не могат да си платят сметките. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

„Предложението на служебния кабинет няма да сработи. Тепърва ще се пише закон за това какво е нелоялна търговска практика – такъв закон съществува от 2007 г. Тепърва да кажеш, че ще правиш нещо, което съществува от 2007 г., е несериозно. Митниците щели да подават информация за цената на стоките – митниците отдавна не събират информация от стоки от ЕС, с който имаме най-голям стокообмен“, коментира тя.

„Представяме си го по европейски. Аргументи против от нашите опоненти – не било пазарно, било социалистическо, от едно време, популистко. Питам тогава – Испания, Гърция, Португалия, живеят ли в пазарна икономика? Да, и то в по-подредена от нашата, и въведоха таван на цените. Вторият аргумент – било ляво и популистко. Гърция, Унгария се управляват от десни правителства. Трети – щяло да увеличи инфлацията. В Испания инфлацията в момента е 6-7%, в Гърция, които имат таван и на печалбата, също“, обясни Нинова.

„Какво избираме – пазара или човека? Ситуацията е извънредна, можем да правим извънредни решения. Предлагаме в цената на стоката да влиза себестойността и 10% печалба – и това да е цената. Предлагаме това да е за стоките от малката потребителска кошница – най-необходимото“, допълни тя.

По повод сигналите срещу служебни министри, за които БСП сигнализира ОССЕ и ПАСЕ, Нинова заяви: „След предишните избори ОССЕ излезе с доклад, в който констатира, че президентът и служебни министри участват пряко в изборната кампания. Това е констатация на международна организация, и дадоха примери. Въпросът е принципен. Да си гледат работата, имат достатъчно работа служебният кабинет, вместо да гледат партии.“

„Защо правим конгрес? Ще обсъдим постановки за нова лява програма. Програмата на партията е от 2008 г., искаме да направим модерно, ново, ляво. Базов доход, модерни технологии, екологията – чиста земя, храна, вода, джендър идеологията. Второто – насоки за промени в устава. Бяхме предвидили и разговор за местните избори, ще говорим и за парламентарни“, каза още тя.

За това дали ще стане въпрос за общите гласувания на БСП с ГЕРБ и ДПС, Нинова заяви: „Не мисля, че трябва да слагаме разделителна линия, а да видим какви партии ще влязат в парламента, какво правителство е възможно. Преди избори се внушава, че БСП и ГЕРБ се събират. За хартиената бюлетина много пъти сме го коментирали. С други партии пък гласувахме против изнасянето на оръжие и F-16. Този парламент нямаше мнозинство, всяка партия си следваше принципите, просто с някои партии са съвпадали по различните теми.“

„Новата левица не е проблем за нас, все още ги каним да се обединим и да работим заедно“, допълни още Корнелия Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *