ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Липсва ентусиазъм за участие в предстоящите избори

Избори 2022

Срокът за подаване на документи в ЦИК за вота на 2 април е до 17 часа на 15 февруари, но до сега нито една голяма партия или коалиция не се е регистрирала.

В началото на подготовката за предстоящите поредни извънредни парламентарни избори на 2 април не се забелязва никакъв наплив от желаещи да участват и никакъв ентусиазъм. В първия ден, в който ЦИК започна приема на документи, такива подаде само една партия и тя вече е регистрирана. Това е „Българско национално обединение» (БНО) с председател ексцентричния Георги Георгиев – Готи.

Очевидно времето, когато вторият някога човек в ГЕРБ, Цветан Цветанов строяваше представители на младежката организация да дежурят дни и нощи пред ЦИК, за да може формацията да се регистрира първа, е безвъзвратно отминало. Приумицата на Цветанов имаше по-скоро символично значение, че първата подала документи партия ще е първа и по изборен резултат. След ерата “Цветанов” Борисов промени тази практика. И правилно. Бденията пред избирателната комисия не привличат избиратели. За това трябват други умения и механизми. Още повече, че после се тегли жребий за получаване на номер на бюлетината.

По-интересното обаче е друго. Вече над 30 години за участие в избори, особено парламентарни, се регистрират около тридесетина формации (в първите години след настъпването на демокрацията бяха и много повече), а в Народното събрание влизат максимум 7-8. И то в редки случаи. Обикновено са по-малко. Е, защо тогава има такъв

наплив на всевъзможни субекти за участие в надпреварата?

Едва ли само заради олимпийския принцип.

Едната версия е, че се опитват да “хванат” единия процент, за да “заслужат” държавна субсидия, която лидерите харчат по собствено усмотрение, тъй като членска маса в организациите им почти липсва. Както се казва, събрали са се един файтон хора, повечето с роднински и приятелски връзки.

Другата версия е, че повечето мераклии се натискат заради раздаването на т. нар. медийни пакети, които се равняват на 40 000 лева. Те се полагат на всички, които не получават държавна субсидия. Но след като преди няколко години се разбра, че някои от партийните водачи си присвояват част от парите, вместо да ги използват в кампанията за представяне в медиите, беше взето решение въпросните суми да се превеждат директно на радиата, телевизиите и вестниците, в които съответните формации са се изявили.

Има и трета версия – някои от тези формирования се ръководят от хора, които не само си вярват, но и са болезнено амбициозни да привлекат достатъчно съмишленици на своя страна. В последните няколко вота, които проведохме на бързи обороти, например се явяват две формации с почти сходни наименования – нещо си за пряка демокрация. И от двете във всички радио и телевизионни предизборни дискусии участва по един и същи човек, рядко пъти и втори. Но те така и не успяха да обяснят смислено какво разбират под пряка демокрация, как може да се постигне и дали цялата тази работа въобще е реалистична. Колкото и да се напъваш да ги слушаш внимателно, в крайна сметка нищо не разбираш. И те не са единствените такива участници в т. нар. предизборни дебати.

Странното е кой дава пари на тези хора

да си внесат депозита за участие в изборите – 2500 лв. по сметка в БНБ, като ЦИК връща сумата след вота само на онези, които са прескочили един процент. А е как успяват да съберат необходимите им минимум 2500 реални подписа, за да се регистрират за участие, след като при самото гласуване получават по-малко гласове.

Такъв е случаят и с БНО. Формацията е внесла 3026 подписа в ЦИК, а след проверка от ГРАО е установено, че поне 2500 са валидни и така тя получи първа регистрация за вота на 2 април. За справка, на последните парламентарни избори – само преди четири месеца, за БНО са гласували едва 1671 човека (0.07%). Това бе партията с най-малък брой избиратели. Очевидно обаче играта на Готи е друга.

“Това, което виждаме, е, че повече от година и половина има политически колапс – от избори в избори. Това е така, защото на хората вече им омръзна да идват всякакви месии – харвардски, други, трети, пети, всеки идва и се случва. Едно и също в тази държава. Затова има над 60%, които не гласуват, над 7, които отиват специално до урните, за да подкрепят “не гласувам за никой”. Затова се надяваме този път да гласуват хората за БНО, за да можем да им объркаме сметките”, каза Георги Георгиев.

Той изкарва прехраната си по нощните клубове като фолк изпълнител и диджей, но

явно притежава и търговски нюх –

през 2021г. предостави регистрацията на своята партия, за да може “Българско лято” – формацията на бизнесмена Васил Божков, да участва на тогавашните предсрочни избори. 

През 2019-та Готи бе и кандидат за кмет на София на местните избори, когато нашумя с мотото на кампанията си – „Да направим от тиквата тиквеник за народа“, изписано върху плакат, на който беше гол, държейки само една тиква пред интимните си части. Тогава получи 471 гласа или 0,11% от гласовете.

Но не е само това. Георги Георгиев издигна Евгения Банева за евродепутат на последните избори за Европейски парламент. А на последните президентски избори през 2016 г. партията „Българско национално обединение“ издигна Митьо Пищова и Радо Шишарката за кандидати. За тях гласуваха 14 974 души или 0,39 процента.

Откъдето и да погледнеш, май е дошло време да се преосмислят правилата, условията и механизмите за участие на политическите субекти в избори. Демокрацията си е демокрация, но и тя трябва да има някакви разумни граници.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *