ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Какво следва след връчването на втория мандат по конституция?

Продължаваме промяната и Румен Радев

За да бъде реализиран вторият мандат от “Продължаваме промяната”, то той трябва да събере нужната подкрепа от 121 гласа. Да видим какво показват сметките до момента. Втората политическа сила в страната разполага с 53-ма народни представители. Ако получат подкрепа от още 20 депутати от “Демократична България”, тъй като за момента тяхната позиция е, че ще гласуват “за” и ще подкрепят кабинета, то сигурните гласове стават на 73-ма депутати. Това обаче е изключително недостатъчно за реализирането на редовно правителство.

Друг евентуален привърженик на хоризонта е “Български възход”, които заявиха, че ще мислят до петък (6 януари) и тогава ще обявят своята окончателна позиция. С тяхната подкрепа гласовете за ПП биха станали 85, а ако добавим и независимия кандидат Явор Божанков сметките стигат до 86, което отново не прави мнозинство. ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и БСП обявиха, че няма да дадат своята подкрепа за втория мандат. Какво предвижда Конституцията в подобна ситуация?

“Продължаваме промяната” могат да задържат папката за реализирането на втория проучвателен мандат в срок от максимум 7 дни. Това означава, че до 10 януари резултатите трябва да бъдат на лице. Ако обаче и вторият мандат не бъде изпълнен, рулетката ще се завърти отново и президентът Румен Радев ще трябва да връчи третия мандат. По Конституция държавният глава има право сам да избере на коя парламентарно представена партия да връчи третата папка.

За разлика от първия и втория мандат, при третия няма определени срокове за връщането му.

Според така направените сметки и очевидната политическа ситуация в страната най-вероятният сценарий ще бъде нови предсрочни избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *