ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мария Габриел: „Културата има силата да обединява“

Мария Габриел

„Културата не е само наследство и споделени ценности. Тя е екосистема за иновации и катализатор на растежа на европейските икономики. За три години направихме така, че културата за първи път да стои толкова високо в европейския дневен ред. Примери са програмите „Творческа Европа“ и „Хоризонт Европа“, „Новият европейски Баухаус“ и структурният диалог „Гласовете на културния сектор“. С новата европейска програма за култура надграждаме постигнатото в три ключови измерения – социалното, икономическото и международното.“

Това заяви Мария Габриел по време на обсъждане, посветено на доклада за изпълнение на новата европейска програма за култура и стратегията на Европейския съюз за международни културни отношения. Дебатът се проведе в Европейския парламент в Страсбург.

Българският еврокомисар Мария Габриел се включи в дискусиите заедно с евродепутати и членове на Комисията по образование и култура (CULT), за да обсъдят стратегическата визия за развитието на културния и творческия сектор в Европа през следващите години.

Комисар Габриел наблегна, че културата има силата да обединява хората. Тя подчерта ролята на културните и творческите сектори за икономическия растеж и даде пример с Общността за знание и иновации (ОЗИ) към Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ), за това как културният сектор може да допринесе за цифровия преход чрез насърчаване на използването на новите технологии.

Българският еврокомисар подчерта, че културата и творчеството имат потенциала да бъдат двигател за устойчивото социално и икономическо развитие в Европа, както и за регионалното и международното сътрудничество. По думите й тази амбиция може да бъде постигната с новата европейска програма за култура и стратегията на Европейския съюз за международни културни отношения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *