ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Марчела Абрашева: Вървим към избори и това не е задължително лошо и драматично

Марчела Абрашева

“Вървим към избори и това не задължително е много лошо и драматично нещо. Минимален е шансът за правителство с третия мандат. Много трудно ще е партиите да се разберат около третия проучвателен мандат. Може би чрез избори по-трайно ще се наместят възможностите да си взаимодействат противопоставящите се политически сили. Противопоставянията не са само въпрос на личен характер и дрязги, а има разделение и между партиите, и в обществото, то не успява да намери нов такт и нова скорост, за да започне да прави продуктивни неща”.

Коментара направи пред БНР социоложката Марчела Абрашева, регионален директор на Международната социологическа агенция “Кантар”.

По думите на социоложката формулата “ничие правителство” вече е тествана с първия мандат на ГЕРБ (предложението за кабинет на Николай Габровски – б.р.).

“Не е въпрос колко са компетентни и уважавани лицата, които биха влезли в ролята на експерти, а кой стои зад това правителство и какви са неговите отговорности. Видя се, че това като етикет и формула не работи. А и поведението на парламента през последните месеци не показва, че преследват приоритети, които казват, че преследват. Никъде нямаше приоритет да се променя избирателната система, всички говорят за Шенген и необходимост от бюджет, а в парламентарният дневен ред винаги най-отгоре са нещата, които касаят партиите, а не тези”, обясни тя.

Абрашева припомни “опита” на Христо Иванов в правителство, в което неговата формация е трябвало да отговаря за съдебната реформа, но “то приключи в пълна невъзможност това да се случи”. 

“Нямам съмнение, че ГЕРБ иска да има управление, но ми е трудно да си представя как то се постига с редуването на атаки и персонални обвинения, а след това обвиняването, че някой друг е виновен това да не се случи”, коментира тя.

Според социоложката в момента основна цел на партиите са местните избори.

“На местните избори ще бъде премерено влиянието на т.нар. стари и нови партии”, посочи Абрашева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *