ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Матева: Няма да има видеонаблюдение по време на изборния ден

ЦИК Росица Матева

Няма да има видеонаблюдение по време на изборния ден. Устройствата ще се включат, след като приключи изборният ден”. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на БНТ. 

По време на гласуването през целия изборен ден няма да има видеонаблюдение, за да не се притесняват избирателите, че някой ще записва гласа им. Тези устройства, с които ще се осигурява видеонаблюдението на изборите, ще се включат след като приключи изборният ден, след като председателят на СИК обяви неговия край, уведоми РИК и се обяви край на изборния ден в цялата страна”, поясни още Матева. Също така добави, че устройствата няма да бъдат местени, за да може бюлетините да се виждат.

“Какви ще са устройствата за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, кога ще бъдат доставени и как ще се борави с тях, трябва да отговорят от “Информационно обслужване” и Министерство на електронното управление. Техническото осигуряване на видеонаблюдението е дейност, възложена на МС, който я възложи на Министерството на електронното управление – респективно на “Информационно обслужване”, каза още тя.

Матева поясни, че в малките населени места, където не може да има излъчване на живо, ще бъде извършен и запис. “Ще бъде снимано и попълването на протоколите, и подписването им. Тези записи също ще бъдат качени. Изборният ден ще изглежда както винаги досега. Сега избирателите ще имат възможност да изберат дали да гласуват с хартия, или с машина”, посочи зам.-председателят на ЦИК.

Матева заключи, че изборният процес е отговорност на всички участници, включително и на “политическите субекти” и призова да не бъде създавано напрежение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *