ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Мая Манолова мечтае за безплатен градски транспорт в София 

Лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова изпрати предложение до кмета на София Йорданка Фандъкова и до Общинския съвет с искане за поправяне на най-актуалната система за продажба на билети и карти, която причини „хаос и объркване сред гражданите“. 

В искането си от гражданската платформа настояват за четири основни промени:
1. връщане на талоните за десет пътувания на цена от 1.20 лева

2. възстановяване на картата за една линия, за метро и метро+

3. отпадане на глобата за редовни пътници, които не са се чекирали

4. повече възможности за купуване на билети и карти, с повече центрове, зареждане и в метрото, и онлайн
Според Манолова въвеждането на електронната система за таксуване не бива да се противопоставя на гъвкавостта на системата на градския транспорт, а запазването на картите за една линия, за метро и допълнителна линия ще запази клиенти на градския транспорт.

От Изправи се.БГ отчитат, че през последните три години градският транспорт в София драстично намалява приходите си от продажбата на билети и карти, като приходите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ)спадат от 91 млн. лв. за 2019 г. до 66 млн. лв. заложени за 2022 година.

От гражданската платформа смятат още, че глобяването на хора, които имат валидни месечни или годишни карти, но не са се чекирали при качване, е не просто нередно, но може и да се смята за незаконно.

В становището си Мая Манолова настоява и за повече центрове за продажба на билети и зареждане на карти, тъй като в момента броят им от едва 50 е недостатъчен, за да обхване над 100 квартала в столицата. Тя предлага също карти да могат да се зареждат и в метрото, както и през интернет.

От Изправи се.БГ предлагат в дългосрочен план градският транспорт да бъде безплатен за софиянци. Според техни изчисления и в момента едва около 30% от приходите в градския транспорт идват от продажбата на превозни документи, а останалата част се дава от общината или държавата. 

Манолова посочва в становището си примери като Талин, където транспортът е безплатен от 2013 г. или Люксембург и Малта, където целият обществен транспорт е безплатен, а в Германия картите са на символични цени.


Според експертите на гражданската платформа с безплатен транспорт ще се подобри и качеството на въздуха и ще намалеят задръстванията в столицата без сериозни допълнителни разходи за общината.

„Още от миналата година предупреждаваме, че заедно с електронните билети Столична община прави скрито поскъпване на градския транспорт, лишава хората от избор на карти и създава хаос. Сега дори вносителите бягат от отговорност и се отказват от предложенията си, като дори заплашват със “жълти картони“, написа Мая Манолова в своя профил във “Фейсбук”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *