ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Механизъм за разследване на главния прокурор влиза в правната комисия

правна комисия

Механизмът за разследване на главния прокурор влиза в парламентарната правна комисия на първо четене днес. Става дума за промени в два закона, изработени от Министерството на правосъдието.

Предвижда се главният прокурор да се избира и освобождава от длъжност с 13, а не със 17 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Идеята е същото мнозинство да е необходимо и за временното отстраняване от длъжност, когато обвинител номер 1 е проверяван за извършването на умишлено престъпление.

В текстовете е записано още – наказателен съдия да ръководи разследването срещу главния прокурор. Висшият съдебен съвет вече изрази отрицателно становище за промените, а Иван Гешев смята, че са писани за един човек.

Ден преди обсъждането, служебният министър Крум Зарков не изключи предложенията да срещнат съпротива.

“Въпросът за механизъм за разследване на главния прокурор е на дневен ред от 2009 г., ако нямаше съпротива, сега с вас нямаше да го обсъждаме, вече щеше да е факт.”

Зарков все пак се надява на депутатска подкрепа за реформата, за която, по думите му,  всички знаят, че трябва да бъде направена.

Освен Министерският съвет, предложения за промени в НПК са внесли и от “Демократична България”, “Възраждане” и “Продължаваме промяната”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *