Търсене
Generic filters

Милков: Връщаме посланика ни в Скопие едва когато РСМ напредне в борбата с омразата

Министерство на външните работи Николай Милков

България ще върне посланик Ангел Ангелов обратно в Скопие едва, когато види реален напредък в борбата на Северна Македония срещу езика на омразата и задържани извършители за нападенията срещу български клубове, но и срещу Християн Пендиков. Това стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред журналисти. 

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за “консултации” в понеделник. Днес той и Милков докладваха по случая с пребития Пендиков пред външната комисия в парламента. Изтеглянето на Ангелов е знак на твърдо отношение, че това не може да продължава, обясни министърът.

България ще предприеме решителни стъпки, за да защити правата на българите в Република Северна Македония, включително е възможно да спре изпълненението на междуправителствени проекти. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков след като заедно с посланика ни в Скопие Ангел Ангелов беше изслушан на закрито заседание в комисията по външна политика в парламента след поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу българин в югозападната ни съседка. 

Миналия четвъртък в Охрид трима мъже пребиха секретаря на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков. В понеделник България извика за консултации в София и посланика ни Скопие Ангел Ангелов заради ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу българите в югозападната ни съседка.

След изслушването във външна комисията Милков коментира:

“Нещата няма да продължат така, както бяха. Ние ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество. Примерно за мен е нонсенс да се обсъжда въпроса за екопътека на планината Беласица в момента, в който Пендиков лежи в болницата. Това е цинизъм. Такива проекти би трябвало да бъдат преоценени. Ние даваме приоритет в момента на проекти, които са свързани с изпълнение на ангажимените – защита на правата на българските граждани и съответно на тези, които са с българско национално самосъзнание. България може да стопира някои проекти междуправителствени, ако те не изпълнят нашите изисквания. Напълно е възможно, да,. Господин Ангелов оставав България за консултации, докато видим признаци на някаква промяна и възможност той да се върне обратно. Ако не видим, ще остане доколкото е необходимо”.

Милков уточни, че РСМ, ако иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение.

На въпрос как трябва да изглеждат реалните стъпки на РСМ срещу езика на омразата, министърът отговори: “Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия. Нали всички си спомняме онзи случай с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите там и стана национален герой”.

Той осъди и публикациите в македонски медии, че Пендиков е продавал наркотици и случилото се е разправия между наркодилъри. И подчерта, че Християн е изведен със собствения му паспорт от страната и не е спиран от властите, което означава и, че не е издирван, както се твърдеше.

В бъдеще не се налага непременно вето на РСМ за старта на преговорите ѝ с ЕК от гледна точка на това, че има конкретно разписан механизъм за това кой какво трябва да направи и РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път трябва да свърши поетите си ангажименти, поясни Милков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *