ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Милков: Над 1000 души ще бъдат командировани в чужбина заради изборите

Министерство на външните работи Николай Милков

На първо място поставяме организацията на изборите в чужбина. В тези избори ще бъдат ангажирани всички структури в МВнР. Искаме всички български граждани в чужбина да могат да упражнят правото си на глас. Нещата се усложняват постоянно. Ще трябва да бъдат командировани доста повече хора от България, може би над 1000 души, заради промените в Изборния кодекс“. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция, на която представи своя екип и очерта основните външнополитически приоритети на България в рамките на служебното правителство. Той добави, че това вероятно ще оскъпи изборите.

План-сметката за изборите е около 8 млн. лв. за организация на изборите в чужбина, съобщи още Милков и допълни, че за миналите избори отделената сума е била около 6 млн. лв. По-високата цена се дължи на различни разходи, свързани с командировките, но също и на увеличението на възнагражденията на служителите на СИК, както и на по-големия брой хора, които ще бъдат командировани за изборите в чужбина.

Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити за вота зад граница на 2 април 2023 г“. Това каза още служебният външен министър Николай Милков.

Той отбеляза, че от ведомството са отправили покана чрез българските мисии в чужбина към международни наблюдатели в изборите. Също така чрез българските посолства в чужбина се отправят искания за разкриване на избирателни секции в съответните страни.

Министърът на външните работи коментира и отношенията между България и Република Северна Македония. “Опитите за надграждане, за успокояване на отношенията между България и Република Северна Македония бяха минирани от едни конкретни действия на властите в Скопие, които по крайно неубедителни причини, в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев“.

Също така Милков заяви, че Християн Пендиков ще бъде настанен в жилище, което Министерството на външните работи (МВнР) ще му предостави. Вчера (6 февруари) Пендиков беше изписан от Военномедицинска академия (ВМА).

Настаняването ще се случи след няколко дни. МВнР е отпуснало и дневни пари на Пендиков, които ще позволят на него и майка му да се издържат, докато са в България, защото те смятат, че към момента има заплаха за тях в Република Северна Македония при евентуално тяхно завръщане“, обясни Милков.

Предстои среща на Пендиков със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, на която да бъде уточнено в каква степен и дали на него му е нужна охрана на територията на страната ни, за да не стане той жертва на провокация“, каза още министърът на външните работи.

Припомняме, че Християн Пендиков беше нападнат на 19 януари 2023 г. в Охрид. На 20 януари беше транспортиран от Република Северна Македония до България с правителствения самолет “Фалкон” и приет за лечение във ВМА. При приемането на Пендиков в болницата медиците констатираха множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст.

Милков коментира и въпроса с изчезналия ни сънародник след серията мощни земетресения в Турция. “Консулската ни служба следи ситуацията с изчезналия българин в Турция“, поясни още той.

В Искендерун все още има безследно изчезнал сънародник. Спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е български гражданин с двойно гражданство“, каза посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана и добави, че към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

Роднините на изчезналия са отишли на място и консулската ни служба е във връзка с тях“, заяви Милков.” Близките му се надяват, че човекът е жив. Има редица хора, които са извадени изпод руините и са настанени в болница, част от тях не са идентифицирани и надеждата е, че той е между тези неидентифицирани хора, които са в болницата“, обясни министърът и добави, че това може би ще бъде разбрано в рамките на днешния ден.

Николай Милков изказа съболезнования на близките на загиналите от земетресението в Турция и пожела възстановяване на ранените. Той добави, че вчера (6 февруари) е изпратил телеграма до турския си колега Мевлют Чавушоглу.

“България много бързо успя да окаже помощ на Турция”, отбеляза Милков и добави, че са извършени три полета на самолети “Спартан”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *