ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 60 деца с аутизъм в Перник – с индивидуални устройства за проследяване

изчезналия Александър от Перник

Специални устройства за проследяване предоставят безплатно от Община Перник на родители на деца и младежи със специални образователни потребности (СОП), главно от аутистичния спектър. Инициативата се осъществява в общ проект между общинската администрация и мобилен оператори у нас. 

Идеята е на кмета на Перник Станислав Владимиров и е провокирана от случая с изчезването на 12-годишния Сашко през ноември м.г., в чието 9-дневно търсене се включиха много хора.

„У нас обикновено институциите вървят след събитията. Решихме да предприемем стъпки към превенция. Социалната услуга е безплатна за семействата, а устройствата са индивидуални и са конфигурирани за всяко дете поотделно“, обясни пред Радио София Мартин Жлябинков, секретар на Община Перник.

Устройствата не са гривни, защото аутистите не ги търпят. Наподобяват дистанционно на автомобил. Осигурени са от мобилен оператор, а месечният им абонамент се поема от страна на общинската администрация. Те могат да бъдат поставяни в джоб, чанта или закачени с щипка към дрехите. Чрез тях, посредством мобилно приложение местоположението на децата ще може да се определя мигновено.

Сигналът от устройството ще се подава към избрани телефони от семейството, към спешен и контролен център.

Жлябинков допълни, че проблем с дезориентация и изгубване може да се случи и на хора с деменция. Затова е отправено запитване към Агенцията по социално подпомагане, но няма точна информация за броя нуждаещи се. Прави се и анализ за евентуално прилагане на устройствата и от такива ползватели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *