ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Найден Тодоров: Човек, който живее в чужбина, вижда нещата по различен начин

Найден Тодоров

Единственият нов министър в петия служебен кабинет на Румен Радев е този на културата. На мястото на проф. Велислав Минеков застава диригентът Найден Тодоров.  

Кой е той и какви скандали съпътстваха културния сектор в последните месеци .

“Занимавам се с музика от петгодишен по препоръка на учителката от детската градина”, така обича да си спомня за началото в интервю за БНР новият министър на културата маестро Найден Тодоров.

Втори мандат директор на Софийската филхармония, един от най-успешните културни мениджъри у нас. Диригент със световна слава, благодарение на който в последните години в България гостуваха големи звезди на класическата музика.

Найден Тодоров сяда на стола на скулптора проф. Велислав Минеков – три пъти досега служебен министър на културата.

“Този трети мандат мина при огромно напрежение, не беше като другите два. Нашият път представляваше едно минно поле”, е оценката на Минеков за участието му за трети път в служебен кабинет.

Още във вторник, на въпрос на БНР, дали отново ще е министър, Минеков даде индикация, че май това ще му е за последно.

“Да ви кажа честно, съм разколебан. Напрежението беше огромно. Не беше приятно. Тук се обръщаше повече място за скандалите…”, каза той.

А скандалите бяха в изобилие. Най-големият от тях избухна през есента в Народния театър, когато режисьорът Александър Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстев в знак на протест, че е била плътно до Ахмед Доган на последните избори, въпреки новата си месторабота.

Минеков застана на страната на Морфов, а значителна част от артистите лично се срещнаха с президента Румен Радев, защитавайки директора си Васил Василев в този конфликт.

От ДПС и днес отхвърлят това като причина скулпторът да си тръгне. “Няма нищо общо със скандала. Аз не намирам Минеков да е свършил нещо полезно”, коментира Йордан Цонев.

А новият министър често обяснява защо въпреки международната си кариера избира да работи в България.

“Българите по принцип, когато имат възможност да останат в България или да заминат в чужбина, заминават в чужбина. Човек, който обаче живее в чужбина, вижда нещата по различен начин. За него нещата не са България или чужбина, а всяка една страна е равнопоставена”, казва той.

Българската действителност му е до болка позната. “Когато някой тръгне да прави нещо в България, има много хора, които дори да нямат никакъв интерес от това, се опитват да попречат”, отбелязва маестро Тодоров.

С какви задачи влиза в културното министерство, предстои да научим.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

One Response

  1. Очаквам да видя дали г-н Тодоров ще отмени поканата да свири у нас към тов. Валентина Лисица, която доброволно е станала гражданка на незаконната Донецка народна република, изчадие на тов. Путин. Доста страни отмениха нейните гастроли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *