ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Нанков: Лъжа на Шишков е, че по закон няма “бързо строителство”

Министерски съвет Николай Нанков Кирил Ананиев

“Преди малко моят съфамилник – министърът на регионалното развитие – арх. Иван Шишков бе на посещение в Каравелово, Карловско, където се опита да прехвърли отговорността за недостатъчно бързия начин на възстановяване на щетите от наводненията на народните представители”, обяви възмутен в кулоарите на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Михаил Шишков.

Той бе категоричен, че министър Шишков никога не е внасял в Народното събрание каквито и да било предложения за промени, свързани със Закона за устройството на територията или пък със Закона за обществените поръчки с цел забързване на процедурите.

Депутатът бе ядосан и че министър Шишков обяснил на пострадалите в Каравелово, че по време на изслушванията в ресорната парламентарна комисия народните представители се гаврили с него.

“Такова нещо няма – ние съвсем експертно, с нормален тон, му обяснихме, че това, което той предлага, е по една друга тема, която няма нищо общо с Карловско и няма как да бъде прието така, както той си го представя. Така че нека г-н Шишков си погледне законодателството и да види, че в него има достатъчно режими, позволяващи бързи действия, каквито хората искат от него – така че да могат да се възстановят и пътища, и мостове, и цялата инфраструктура”, посочи депутатът от ГЕРБ.

По думите на бившия регионален министър Николай Нанков твърденията на Шишков, че няма законодателство, което да разреши така нареченото бързо строителство – без обявяване на проект и без обществени поръчки – са поредна лъжа.

“Архитект Шишков за пореден път прехвърля на здравата глава болните проблеми, създадени от един некомпетентен министър. Отиде преди един час в Карловско и създаде тежки внушения, като подведе местната общественост, че депутатите били причината за тяхното бедствие и заради това, че не сме му развързали ръцете да ремонтира и спешно да възстановява”, коментира Нанков, видимо ядосан.

Той поясни, че има действащ разписан ред от 2016 г. насам, благодарение на който държавата и публичните органи могат да действат моментално – още когато възникне бедствието – стига да имат желание и необходимия ресурс да започнат възстановителните работи. Реално държавата е можела да започне дейност още на първия ден след бедствието. Така било при бедственото положение в Перник, причинено от безводието през 2019 година.

“Тогава – за 40 дни, използвайки възможността, която ни дава закона при обявено бедствено положение от страна на кмета на Перник, а после – от областния управител – за 40 дни се построи близо 20 км водопровод. Подобен бе случаят и в началото на 2020 г., когато река Места придойде и и ние за три дни и четири нощи възстановихме мостовото съоръжение”, подчерта Нанков, правейки си своеобразна самореклама за времето, когато е бил министър.

Той бе категоричен и че възможностите в законодателството за “бързо строителство ” не изключват проверки и от страна на АДФИ, и от страна на Сметната палата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *