ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Направиха първа копка на градина, която ще носи името на Татяна Лолова, в София

Първа копка на градина, която ще носи името на Татяна Лолова, беше направена в столичния квартал “Гео Милев” близо до блока, в който голямата актриса е живяла.

Събитието се организира по инициатива на кмета на район „Слатина“  Георги Илиев, а поводът е 89-тата годишнина от рождението на актрисата. На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов, актьори, приятели и почитатели на актрисата.

След години борба на живеещите в района срещу планиран строеж на административна сграда в зелената площ, градинката е върната на Столичната община, а инициативата тя да носи името на Татяна Лолова, която също е била против застрояването, е на кмета на район “Слатина” Георги Илиев.

След като през юли 2022  г. Столичният общински съвет (СОС) единодушно реши междублоковото пространство да носи името „Градина Татяна Лолова“, стартира  изготвянето на проект за преустройство и облагородяване на мястото. Проектът е готов и предстои да бъде внесен, заедно с предварителен бюджет, за одобрение от СОС.

“Това ще бъде може би една от първите изцяло тематични градини в София. В нея ще има малка сцена, алеи, пътепоказател, който ще показва къде са били театрите, където великата актриса е играла”, каза той. Както и фитнес на открито и детска площадка.

В градинката ще бъде изградена сцена, детска и фитнес площадка, ажурна скулптура със силуета на актрисата и озеленена арка. В обособено пространство, ще бъде поставена реплика на известната пейка, направена от съпруга ѝ Слав, на която Татяна Лолова често е седяла пред дома си. Предвижда се към сцената на открито да има подиум с пейки за зрителите. По предварителни изчисления се очаква сумата, необходима за изпълнение на проекта, да е около 300 000 лв.

 „Татяна Лолова беше приела за своя лична кауза това пространство да се превърне в хубава градина за всички от квартала. Щастлив съм да споделя, че днешната церемония е само първото от поредица събития, които район „Слатина“ ще реализира по повод отбелязването на 90-тата годишнина от нейното рождение през 2024 г.“, каза кметът на район „Слатина“ Георги Илиев по време на церемонията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пое ангажимент да намери финансиране за проекта.

„Много градинки и междублокови пространства в София сме облагородявали, но тази специално буквално спасихме, с помощта на гражданите и личното участие на Татяна Лолова. Законовият начин беше да се приеме дарението от собственика на терена и да му бъдат предоставени други такива. От тук нататък са творчество и идеите на г-н Илиев, които аз подкрепям, включително и финансово, за да може тази градинка да се случи “, сподели Фандъкова.

„Тази памет, която ние българите понякога забравяме трябва да продължи. Затова е хубаво да я има тази градина. Представям си тук да има млади хора, които да я открият и да я развиват, защото много бързо живеем и много бързо се забравят нещата и такива инициативи от хора, които са се преборили за това ще ни помогнат да живеем в един по-различен свят“,  каза директорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов“  Калин Сърменов.

Първата копка на бъдещата градина, която ще носи името на Татяна Лолова, бе посрещната с радост и удовлетворение от хората, които живеят в района. “Много съм щастлива за децата и за всички следващи поколения, да я помнят със здраве и с усмивка, както беше”, каза нейна съкварталка.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е с руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев, като следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

Заслужено тя често е наричана Царицата на българската комедия. Изиграла е немалко роли на различни сцени у нас и по света.

През 1963 г. комедийната актриса сключва брак със Светослав Светославов, когото тя нарича Славето и остава с него до смъртта му на 26 декември 2018 г.

Татяна Лолова  си отиде от този свят на 22 март 2021 г..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *