ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Напрежение преди изборите заради решение на ЦИК

ЦИК Централна избирателна комисия

Вълна от реакции след решението на Централната избирателна комисия да отпадне отделното записване на резултатите от машинното и хартиеното гласуване в изборните протоколи. Заради него част от партиите обмислят да сезират Върховния административен съд.

Решението беше взето на вчерашното заседание на Избирателната комисия с мнозинство от девет срещу шест гласа. За него гласуваха членове на ЦИК, издигнати от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН.

Така на практика данните от хартиените бюлетини и от машините няма се броят отделно. Заради несъгласие с решението един от говорителите на ЦИК Цветозар Томов подаде оставка.

Пред Нова телевизия от ДБ обявиха, че ще обжалват решението на ЦИК – резултатите от машинния вот и хартиения да се вписват в общ протокол.

В момента правейки една колона се премахва възможността от контрола. Аз съм притеснен, че с техническата грешка може да има подмяна. Подготвяме обжалване пред Административния съд“, каза Божидар Божанов от ДБ.

Решението на Избирателната комисия доведе и до оставка на Цветозар Томов като говорител на ЦИК. В публикация в социалните мрежи той определи решението като “абсурдно и цинично”. И припомня, че е такова, защото е било наложено от същите хора, които преди няколко месеца настоявали именно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласуване. Томов посочва, че така “фактически се засекретява данните от машинното гласуване.”

От ЦИК се мотивират, че решението се взима, защото така няма да се затрудни работата на секционните комисии. На обратното мнение са от Обществения съвет към ЦИК. Според експертите на съвета има опасенията, че това решение не води до прозрачност.

“Това не може да доведе до доверие. Още повече тези машини ги сведохме до принтери. Трябва да се записват отделно”, категоричен е Стоил Цицелков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

One Response

  1. Ама съдете ги тези в Страсбург бе!! Откъде накъде няма да има право да се знае резултатите от машинния и хартиения вот. Това е пряко нарушение на човешките права!! Аз лично искам тези резултати да са публични!! Тези се гаврят с народа ама не знаят че от сградата може да остане само фасадата!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *