ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Националният съвет на БСП се събира, ще решава за мандата

бсп централа

Националният съвет на БСП решава на заседание днес от 14:00 часа на “Позитано” 20 за бъдещите действия във връзка с получения трети мандат за съставяне на правителство. Това съобщиха от пресцентъра на партията

На пленума ще бъде обсъдена позиция на Националния съвет на БСП относно връчения трети проучвателен мандат на БСП и произтичащите действия от това. В дневния ред е включена и точка относно организацията на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП на 11 и 12 февруари 2023 г. и приемане на документите за конгреса, ориентировъчната програма и регламент.

Още при връчването на мандата лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще заложи на това, което обединява партиите, а не на онова, което ги разделя.

“Ще поканим всички партии и лидери, да търсим онова, което ни събира – инфлация, цени, доходи, Планът за възстановяваме и устойчивост. Има спешни неща, които трябва да свършим, не да се делим”, посочи Корнелия Нинова, след като получи третия мандат от президента Румен Радев в понеделник (16 януари).

ГЕРБ няма да подкрепи правителство с мандата на БСП, потвърди отново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на редовната си среща с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС преди пленарната седмица на парламента. Той припомни решението на Конгреса на ГЕРБ никога да не участват в управленска коалиция с БСП, но изрази готовност да откликнат от любезност на идеята за лидерска среща, ако получат покана от левицата.

Припомняме, че това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание, не бяха реализирани.

До последната папка се стигна след провала на първите два мандата – на ГЕРБ и “Продължаваме Промяната”. Ако и този опит е неуспешен, следват предсрочни избори.

Първият мандат бе връчен на 5 декември 2022 г. на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи, но върна мандата на президента неизпълнен. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не успяха да получат подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група, тази на “Продължаваме Промяната”. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство. Документът обаче бе отхвърлен от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на Румен Радев на 9 януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *