ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

На “Strike Back” бойната група с рамкова държава Италия ще демонстрира способности

На "Strike Back" бойната група с рамкова държава Италия ще демонстрира способности

Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна-домакин, ще демонстрира в сряда, 14 декември 2022 г., пълни оперативни способности в рамките на учение “Strike Back”, съобщават от Министерството на отбраната.

От военното ведомство допълват, че действията на военнослужещите от бойната група в района на учебен полигон „Ново село“ ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната адм. Емил Ефтимов, командира на Съвместното оперативно командване на Италия ген.-лейт. Франческо Паоло Филиуоло и командира на многонационална дивизия „Югоизточна Европа“ бриг. ген. Дорин Тома.

В учение “Strike Back” ще участват военнослужещи от Италия, България, Албания, Гърция, Република Северна Македония и САЩ.

Бойната група в България беше формирана на 1 март 2022 г. като нашата страна изпълняваше ролята на рамкова държава и на страна-домакин. В състава ѝ, освен българско формирование от Сухопътните войски, беше включена механизирана рота от Сухопътните войски на САЩ. На 4 март 2022 г. беше декларирано постигането на първоначални оперативни способности, пропомнят от МО.

От 17 октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава, като България продължава да изпълнява ролята на страна-домакин.

Към момента в състава на бойната група са включени над 900 военнослужещи от италианската бригада „Пинерело“, както и военни формирования от България, САЩ, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора, и Турция.

Предвижда се бойната група да участва в учения на НАТО.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *