ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Нехамер: Граничната охрана на ЕС е ангажимент на всички членки

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Това е общата позиция на президента Румен Радев и федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, които разговаряха днес, 1 януари, във Виена.

Това съобщават от пресслужбата на българското президентство.

Българският президент бе единственият държавен лидер, поканен от Карл Нехамер на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на „Музикферайн“.

По време на разговора си двамата лидери откроиха доброто сътрудничество между България и Австрия и обсъдиха Европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

Румен Радев подчерта, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на Европейския съюз. Президентът Радев обърна внимание, че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

От своя страна федералният канцлер на Австрия – Карл Нехамер изрази признателност към приетата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължаване на двустранния диалог и открои желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция. По думите му Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на Съюза. Високият брой на нелегалните бежанци представлява сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

Предстои канцлерът Карл Нехамер да посети България на 23 януари, като тогава на място ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на Европейския съюз. Нехамер подчерта, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на „Фронтекс“.

Освен с Карл Нехамер в Австрия президентът Радев е разговарял и с федералния президент Александър Ван дер Белен, както и с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

One Response

  1. Даа, ще превърнат красивите и девствени, Странджа и Сакар в буферни тоалетни, опазвайки европейските държави…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *