ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Никола Стоянов: Ще разчитаме на конкуренцията да свали цените

Никола Стоянов министър на икономиката

“Слагането на таван не работи добре”

“Амбициозната ни цел е април-май инфлацията в България да е едноцифрена”

“Сега е моментът да се реинвестират печалбите в модернизация на военната ни индустрия”

“Слагане на тавани на цени не работи добре, аз не съм привърженик на това, но и практиката го доказа. Това води до недостиг, а когато освободиш цените – те скачат в небесата. … Уверени сме, че има неща, които не са наред в системата”. 

Това заяви пред БНР служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той подчерта, че “борбата за подобряване на живота на българите” е цел на втория мандат на служебното правителство на Гълъб Донев.

“Ще работим да има електронна платформа за информиране на гражданите. Да се вижда цена на вносител, цена на едро и цена в магазина. Надявам се търговските вериги да са партньори с нас на тази платформа. Пазарът е конкурентен, има доста играчи и ние ще разчитаме на конкуренцията да укроти цените и да ги свали. Трябва обаче да покажем на гражданите какви са реалностите, за да може тази конкуренция да се изостри”, обясни той.

Министър Никола Стоянов подчерта, че контролът трябва да бъде засилен.

По думите му се забелязва намаляване само на цените на едро, но не и на дребно. “Личната ми прогноза е, че ще има тръгване на цените на хранителните стоки надолу. Амбициозната ни цел е април-май инфлацията в България да е едноцифрена”, посочи той.

За наказателната процедура, която ЕК започна срещу България за подпомагането от държавата с 25 стотинки на гражданите при покупка на горива от бензиностанция, министърът на икономиката коментира, че правителството “се бори да избегне финансовата санкция” за това и посочи, че тази мярка е била приета “за подпомагане на продажбите на “Лукойл”.

На въпрос защо не се обложи свръхпечалбата и на оръжейната промишленост, както е в енергетиката, Никола Стоянов отговори: “Сега е моментът печалбите да се реинвестират и да се модернизира военната ни индустрия и да премине към натовски стандарти, за да има бъдеще и устойчивост”. 

“Всяка мярка в борбата с корупцията е добре дошла, защото чуждестранните инвеститори гледат това”, така коментира служебният министър на икономиката новите санкционирани българи в списъка “Магнитски” и добави:

“Служебното правителство подкрепяме всички мерки и благодарим на партньорите. Жалко е, че имаме нужда от помощ отвън, а нашите органи не успяват сами да се справят”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *