ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Нинова дава Никола Стоянов на прокуратурата заради яз. “Огоста”

Парламент Корнелия Нинова

“Инвестиция във фотоволтаици върху язовир “Огоста” е опасна и с непредсказуеми последици”, посочва лидерът на БСП Корнелия Нинова

Подаваме сигнал до прокуратурата и искаме да започне проверка на действията на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов за язовир “Огоста”. Това съобщи в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Министърът на икономиката и индустрията Стоянов трябва да бъде спрян. Инвестиция във фотоволтаици върху язовир “Огоста“ е опасна и с непредсказуеми последици”, посочва Нинова. По думите ѝ министърът не е отговорил смислено на нито един неин въпрос в парламентарния контрол. “Шокираща е безотговорността, с която министър Стоянов тръгва на тази стъпка. Още по-шокиращи са отговорите му в контрола пред парламента”, изтъква тя. И отбелязва, че Германия е наш основен търговски партньор и инвеститорите са добре дошли, но всички трябва да спазват законите на България. “Опасявам се, че Стоянов ги подвежда и ще загубим доверието на голям европейски партньор от неговите безумия”, смята лидерът на социалистите.

“Още по-шокиращо е, че заяви, че такива инвестиции предстоят и върху други язовири. Водите на България са национално богатство. Те трябва да са обект на изключителна държавна политика, а не да се концесионират и раздават за фотоволтаици и стопанисване на чуждестранни юридически лица”, отбелязва председателят на БСП. Според нея язовирите трябва да се ремонтират и укрепят, трябва да се изградят наново към тях напоителни системи и да се възроди българското земеделие.

Във вторник по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов съобщи, че германската компания “Профайн Енерджи ГмбХ” е заявила инвестиционно намерение за изграждане на плаваща електроцентрала и ремонт на язовир “Огоста” край Монтана. Работна група ще реши дали е възможна тази инвестиция, но това ще стане само след публична процедура, в която всеки ще може да заяви своите инвестиционни намерения, каза министърът и уточни, че е необходимо да се чуе и мнението на местната общественост за проекта, затова планира такава среща на 22 декември в Монтана.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *