ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Нинова: Само временен таван на цените на храните ще спаси българските домакинства

корнелия нинова

Неолибералните клишета, че пазарът решава всичко, не работят

„Проблемът с цените на храните изисква бързи решения сега и дългосрочна държавна политика занапред. Служебни министри ни обясняват, че резултат от техните мерки ще има след 6 месеца. Това е абсурд. Това е нищоправене. Веднага трябват мерки.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща с членове на партията и граждани в Перник.

Пред присъстващите тя обясни какво се е случило във Франция преди ден.

„Френският министър на финансите Бруно Льо Мер обяви, че френското правителство се е споразумяло с търговските вериги за замразяване на цените на основни стоки. 200 стоки ще се продават под 2 евро от 15-ти март и този таван на цената ще остане 3 месеца до 15-ти юни. А инфлацията там е едва 7.2%. Само временен таван на цените на храните от малката потребителска кошница ще спаси българските домакинства“, категорична е Нинова.

По думите ѝ неолибералните клишета, че пазарът ще се саморегулира у нас, са остарели и неадекватни на съвременните условия на кризи, инфлация и бедност.

„Държавата трябва да прояви здрава ръка сега и да се погрижи за семействата. Дългосрочната политика изисква 4 стъпки, които ние БСП сме готови да предприемем”, заяви още лидерът на БСП и изброи:

            “1. Възстановяване на “Напоителни системи“, за да осигурим поливно земеделие.

            2. Увеличение на субсидиите за плодове, зеленчуци, мляко и месо за сметка на 5-6 големи зърнопроизводители.

            3.  Елиминиране на прекупвачите, чрез изграждане на държавни борси и тържища, където производителите да излагат директно продукцията си.

            4. Строг контрол на границата с трети страни за спиране на контрабанда и внос на занижени цени. Българската земя може да храни българския народ с чиста, вкусна и по-евтина храна“, обясни тя.

В края на срещата лидерът на БСП призова присъстващите: „Да! Можем да го постигнем. Подкрепете ни с номер 1 в бюлетината.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *