ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

НСТС ще обсъди увеличаването на минималната заплата

пари

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проекта на правителствено постановление за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари догодина на 770 лева. Заседанието е насрочено за 22 декември. В дневния ред са включени и промени в Наредбата за медицинската експертиза.

Проектът на правителството предвижда от 1 януари 2023 година най-ниското възнаграждение да се увеличи с 60 лв. от сегашните 710 или ще бъде реализиран ръст от 8,45% спрямо 2022 г.

Минималната часова работна заплата ще стане 4,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица. Посочва се, че така определената стойност на минималната заплата е в съответствие с Директивата относно адекватните минимални работни заплати в ЕС и предложените референтни стойности в нея.

Средногодишно съотношението между размера на най-ниското възнаграждение от 770 лв. към средната заплата за 2021 г. е приблизително 50%.

Промените в Наредбата за медицинската експертиза, които социалните партньори ще обсъждат, са внесени от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Те са свързани с регламента по издаването на болничен лист за гледане на дете до 12-годишна възраст заради карантина, както и редакция на Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност, която не осигурява справедливо оценяване на хората с множество увреждания. В проекта се предвижда по-справедлив вариант за отразяване в общата оценка на всички съпътстващи увреждания, независимо от процентите, които им съответстват по отделните отправни точки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *