ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

НСТС ще обсъжда двойно увеличение на командировъчните

Дневните пари за командировка в страната да бъдат увеличени двойно – от 20 на 40 лева – това предвижда проект, който предстои да бъде обсъждан в Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде Българското национално радио.

Ще бъде дадена възможност работодателите да увеличават сумата до 200 процента, което прави 120 лева.

Междувременно в портала за обществени консултации беше качен проект на правителствено постановление, с който се увеличават дневните пари за командировка в чужбина. Те не са променяни от 2004 година и за голяма група страни бяха по 35 евро.

Проектът за промени в Наредбата за командировъчните в чужбина залага механизъм при преизчисляването на дневните пари. За страните от Европейския съюз се отчита съотношението на реалните разходи на брутен вътрешен продукт от глава на населението в стандарт на покупателната способност спрямо България с годишни данни към 2021 година с източник Евростат, а държавите извън ЕС – съотношението на БВП на човек от населението спрямо средното за Европейския съюз. Така дневните пари за Белгия и Германия стават 56 евро, за Румъния – 46 вместо сегашните 35,  а за САЩ сумата става 58 евро вместо досегашните 35 долара.

В края на миналата година беше създадена междуведомствена работна група, с участието на синдикатите, бизнеса, финансовото и социалното министерство, която започна подготовка на промени в Наредбата за командировките в страната. Предвижда се двойно увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева – ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години.

КНСБ предложи да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата. От Българската стопанска камара се обявиха за фиксирана сума, за да може работодателите да направят разчет на бюджетите си. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *