ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

НС прие промени в Закона за трудова миграция и приключи работата за тази година

Последният приет проект за тази година са промените в Закона за трудовата миграция, с които се облекчават възможностите за наемане на работа у нас на висококвалифицирани чужденци чрез т.нар. “синя карта”.

Предложените промени бяха внесени от Надежда Йорданова („Демократична България“) и група народни представители. Предложението бе прието със 122 гласа „за“, 34 бяха против, а 2-ма се въздържаха. Законопроектът цели улесняване на достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани специалисти – граждани на страни извън ЕС, в условията на динамични миграционни процеси, демографски предизвикателства и променен пазар на труда. 

С промените се предлага по-привлекателна, гъвкава и ефективна система за привличане и устройване на висококвалифицирани кадри от трети държави, не само с висше образование, както и улеснена краткосрочна и дългосрочна мобилност, командироване и работа от разстояние на чуждестранни специалисти с разрешение за пребиваване и работа тип “Синя карта на Европейския съюз”, създаване на регистър на признатите работодатели.

Срещу тях се обявиха само “Възраждане” и ДПС.

От “Възраждане” заговориха за заплаха за националната сигурност заради отпадане на изискването кандидатстващите за работа чужденци да бъдат проверявани от ДАНС и МВР и подбиване на цената на труда на българските работници.

Парламентът не прие поисканото от ПГ на „Възраждане“ удължаване на срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта.

От ДПС видяха повторение на казуса на компрометираното инвестиционно гражданство и замяна на “златните визи+ със “златни трудови книжки”.

А от “Продължаваме промяната” отговориха, че съпротивата срещу закона е съпротива срещу икономическия ни растеж.

Така приключи работата на този парламент – за тази година.

Депутатите излязоха във ваканция, след като приеха на първо четене промени в закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Председателстващият парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) обяви, след последното гласуване по законопроекта, заседанието, седмичната програма и сесията за приключила и пожела на всички светли празници.

Миналата седмица депутатите решиха да съкратят ваканцията си по коледните и новогодишните празници от 24 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. включително. Според парламентарния правилник Народното събрание е във ваканция от 22 декември до 10 януари включително.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *