ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Община Велико Търново е със система за киберзащита от Acronis

киберсигурност

Община Велико Търново въведе системата за киберзащита Acronis Cyber Protect Cloud, за да може по-лесно и ефективно да спазва изискванията на GDPR и тези за защита на личните данни на гражданите и служителите си. Платформата замени досегашните собственоръчно написани скриптове за бекъп и остарялата антивирусна програма, обясниха от общината. Acronis обединява защита на данните и киберсигурност, за да осигури интегрирана и автоматизирана киберзащита, гарантираща справянето с предизвикателството на модерния дигитален свят SAPAS – безопасност, достъпност, поверителност, автентичност и сигурност.

Предизвикателството

„Нуждаехме се от автоматизирано решение за бекъп и възстановяване, което да не изисква големи капиталови разходи“, коментира Павел Христов, началник отдел „ИТ“ в Община Велико Търново. „Освен това искахме киберсигурност от по-високо ниво, за да защитим данните на нашите граждани и го получихме – с Acronis Active Protection.“

Като държавно ведомство, Община Велико Търново работи с голямо количество чувствителни данни – и за гражданите, и за персонала. Това я поставя под контрола на режими за регулаторно съответствие като GDPR – насочени към защита на чувствителните лични данни, и съответно на риск от глоби и други санкции, ако не успее да защити тези данни от кражба, подправяне или загуба.

Подобно на Община Велико Търново, всички общини са подложени на двоен натиск. От една страна, те трябва да се предпазват от кибератаки като рансъмуер, които се стремят да изкопчат пари на база задълженията за защита на поверителността, а от друга – трябва да запазят доверието на своите граждани.

До този момент, Община Велико Търново работеше с онаследен антивирусен продукт, базиран на сигнатури, заедно с ръчно извършване на бекъп и трябваше да намери начин да защитава данните си допълнително, което на свой ред изискваше по-стабилно решение за киберзащита.

Ползите

Внедряването на Acronis Cyber Protect Cloud с усъвършенстван бекъп и активна защита драстично увеличава ИТ ефективността и регулаторното съответствие на общината. В момента екипът защитава всички чувствителни данни на гражданите и повишава регулаторното си съответствие чрез добавяне на киберсигурност и резервни копия извън физическата локация (в облака).

„Бъдещите ни планове включват внедряване на разширена защита на крайните точки за всички работни станции, използвайки продукти на Acronis с помощта на Diamatix“, отбелязва Павел Христов.

Основни предимства

Системата за киберзащита Acronis Cyber Protect Cloud осигурява оптимизиран бюджет чрез преобразуване на амортизационните капиталови разходи с фиксирани месечни оперативни разходи. Заедно с това се постига защитени чувствителни данни на гражданите на общината.

През изминалите години Община Велико Търново е провела различни инициативи за повишаване качеството на услугите, които предоставя на гражданите и бизнеса. Сред тях са създаване на единен електронен портал; модул за електронни услуги; модул за проверка и заплащане на местни данъци и такси; модул за SMS паркиране; модул за обществен мониторинг; модул за обществено обсъждане и други. В този контекст този проект е естествено продължение на всички тези инициативи.

Развитието на е-Община е ключов приоритет и е част от предприетите инициативи на Община Велико Търново за прозрачност в общинското управление, един непрекъснат процес на развитие, унифициране, подобряване и усъвършенстване на технологичната и организационна основа, в който активно участие има гражданското общество.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *