ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Овчаров за санкциите по “Магнитски”: Лъжи! Нямам офшорни сметки, нямам и 5 милиона

50 конгрес на БСП Корнелия Нинова Румен Овчаров

Бившият министър на енергетиката и част от ръководството на БСП Румен Овчаров определи попадането си в санкционния списък “Магнитски” като разбиване на българските интереси в областта на енергетиката. Пред делегатите на 50-тия конгрес на БСП Овчаров отрече, да е имал офшорни сметки, нито притежавани 5 милиона.

“Нямам офшорни сметки, нямам пет милиона, нямам фирми, които да правят бизнес с “Козлодуй”. Всичко това са лъжи.”

Това заяви Румен Овчаров по време на заседанието на 50-ия юбилеен конгрес на БСП. Той коментира, че е цинично, заедно с него да обвиняват Иван Генов и Александър Николов“Цинично е, защото двамата са били първите, които през 2009 г. са подписали споразумение за изследване на възможностите за строеж на точно тези ядрени реактори – американците издъниха и хората, които искаха да ги прокарат”, посочи Овчаров. 

САЩ наложиха вчера санкции на петима българи за участие в корупционна дейност в България. Това са Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов и Николай Малинов.

Ситуацията с включването му в санкционния списък “Магнитски” Румен Овчаров определи и като война за изтикване на руските енергийни доставки за цяла Европа.

“Тази битка срещу мен не е битка за миналото, битката е за бъдещето на България и българската енергетика, и въобще за изтикването на Русия от България. Нито един от нас не е защитавал руски интереси, ние сме защитавали българските интереси, защото Българя е заинтересована от това да доставя евтино ядрено гориво, да доставя сигурно ядрено гориво. Американското ядрено гориво е старото руско гориво”, каза Румен Овчаров.

След което Овчаров призова БСП да се държи като единна и отговорна партия и да не се подава на политически меркантилни групи.

“Не се притеснявайте за мен – това са лъжи, които нямат никакво практическо значение. Това са лъжи, които показват начина, по който ще бъде манипулирана и движена България оттук нататък”, добави той. 

След изказването на Румен Овчаров социалисти поискаха Конгресът на БСП да декларира, че застава твърдо зад него. В отговор Овчаров благодари за подкрепата и отбеляза, че не бива да се забравят и останалите двама, добавени в списъка – Александър Николов и Иван Генов.

“Не знам дали ме разбрахте правилно – не искам да защитаваме Влади Горанов”, каза той. “Владислав Горанов е “друга бира” във всичкото това, той е по друга схема там, той е по схемата на Васил Божков и по онези всичките милиони, спестени от плащания на държавата”, добави Овчаров.

“Докато останалите, тримата, включително и Николай Малинов донякъде сме точно по тази линия – да не би някой да си помисли от експертите от нивото на Румен Овчаров, че може оттук нататък да се изказва срещу американските интереси и американските проекти в България”, коментира той.

“Да не би някой да си помисли от нивото на експертите на Александър Николов и Иван Генов, че може да противостои на американските интереси, да не би някой да си помисли като Николай Малинов, че може да прави нещо заедно с Русия”, заяви още Овчаров. И допълни: “Затова си мисля, че е важно БСП и Конгресът да кажат – ние стоим зад националните интереси на България и подкрепяме хората, които са защитавали тези интереси”.  

По отношение на вътрешнопартийните въпроси Румен Овчаров коментира, че да се свали лидера на една партия, не е елементарна работа.

“Напрегнете се малко колеги, измислете нещо, предложете нещо различно, предложете нещо ново”, посъветва той. “Някак си не мога да приема тези сценки днес тук, не мога да приема позата на едни хора, които отново са застанали на балкончето и с бели ръкавици раздават оценки”, посочи Овчаров и подчерта, че омразата е път към никъде.

“Аз съм убеден, че БСП е на правия път, БСП направи стабилни стъпки в лявата социална политика, предложи модел, който да изкара България от политическия блокаж”, заяви той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *