ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Омбудсманът иска компенсации за домакинствата заради скъпия газ

Диана Ковачева

Омбудсманът настоява за спешни компенсации за домакинствата заради повишените разходи за природен газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в която поиска справедливи компенсации заради екстремно повишените разходи за природен газ на всички домакинства, които разчитат на това гориво, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Диана Ковачева е обезпокоена след внесеното от “Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цената на природния газ за януари 2023 г. в размер на 204,53 лв./MWh.  

“Това е безпрецедентно високо увеличение – с 38.9 процента, в сравнение с действащата цена за настоящия месец и се случва по време на отоплителния сезон”, пише в становището си омбудсманът. Тя напомня, че до месец май тази година се е изпълнявала Правителствената програма за компенсиране на битови клиенти. В същото време поскъпването на природния газ продължава и през месеците след приключването на Програмата. 

Диана Ковачева напомня, че още през юли месец се е обърнала към правителството с препоръка за приемане на нова програма за компенсиране.

“С притеснение отбелязвам, че до момента не е известно да са предприети стъпки за решаването на този належащ проблем”, пише Ковачева.

Омбудсманът смята, че свръхвисоките цени на природния газ значително увеличават разходите и на топлофикационните дружества, които използват този вид гориво и, ако те не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще трябва да включи тези безпрецедентно високи разходи в цените на топлинната енергия за крайните клиенти от 1 юли 2023 година.

Диана Ковачева е категорична, че тази финансова тежест не бива да се прехвърля на гърба на битовите потребители на топлинна енергия. “Цените и сметките за топлинна енергия и понастоящем са на ръба на социалната поносимост”, допълва още тя.

По-рано този месец омбудсманът Диана Ковачева изпрати отделно становище до служебния министър-председател Гълъб Донев, в което поиска спешна подкрепа на всички битови клиенти на енергия – поводът бе публикуваният за Обществено обсъждане Проект на Постановление за мерките по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. за спешната намеса по справяне с високите цени на енергията.

Вчера (20 декември), в интервю за Нова телевизия, служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви: “Ще има 30% увеличение на цената на газа през зимните месециПричината е, че се очаква да използваме количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени“.

Той поясни, че междувременно, до 10 дни България, трябва да финализира преговорите с Турция за доставка на природен газ. Очаква се да бъдат сключени дългосрочни договори.

По думите му служебното правителство се е опитало през октомври и ноември да държи ниски цени, защото през август и септември бизнесът е бил в шок.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *