ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От ГЕРБ се надявали ДБ да размисли и да подкрепи кабинета им

Министерски съвет Екатерина Захариева

“ГЕРБ прави огромен компромис, отказвайки се от политически кабинет в името на постигането на баланс и стабилност в държавата. Другите партии трябва да оценят това”, заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Захариева. Тя изрази надежда, че от “Демократична България” ще размислят и че в сряда ще подкрепят в пленарната зала кабинета “Габровски”. “Това е излъчен кандидат с нашия мандат. Ние сме първа политическа сила и правим огромен политически компромис – не излъчваме кабинет на ГЕРБ, партиен. Нашите избиратели не са най-щастливи. И не мога да разбера какво още очакват другите партии от нас. Ако бягахме от отговорност, щяхме да върнем неизпълнен мандата”, каза депутатът.

От ГЕРБ се надяват на подкрепа и от страна на БСП, въпреки многократно изразената позиция на социалистите, че няма да гласуват “за” правителство с мандата на най-голямата парламентарно представена формация. Захариева отрече от партията ѝ да преговарят с отделни депутати от други парламентарни групи за подкрепа и нарече спекулации опасенията от игра с кворума. “Ние не сме като тях (“Продължаваме промяната” – бел. ред.), не водим разговори с отделни народни представители, нито ги търгуваме, както те правеха. Ако някой иска да подкрепи кабинета “Габровски”, да бъде утре в залата и да го направи”, призова тя. По думите ѝ доминираният за премиер проф. Николай Габровски сам е подбрал екипа си “Проф. Габровски предложи лично хората. Аз знаех предварително две имена само, не сме се интересували. Лично той им е звънял и е правил интервюта с тях. Добре балансиран кабинет с много експерти и хора, които могат да започнат да работят от първия ден. С този кабинет Габровски прави опит да успокои политическата обстановка. Да, има хора с различни окраски в миналото си, но мисля, че България има нужда от кабинет с по-широко политическо представителство, от кабинет от хора с опит. Надявам утре в залата той да бъде подкрепен. Никой не иска да ходи на избори”, счита бившият външен министър.

Според нея шансът на третия мандат е изключително малък, дори нищожен. Захариева напомни, че пред Народното събрание стои огромна по обем законодателна работа и констатира, че само за два месеца 48-ото Народно събрание е свършило повече законодателна дейност от предишния парламент.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *