ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Парламентът регламентира съхранението на електроенергия

Парламент депутати заседание зала

Ще може да се отлага крайното използване електроенергия или тя ще се преобразува във форма, която може да се съхранява и впоследствие да се преобразува отново в електроенергия

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се регламентира създаването на съоръжения за съхранение на електроенергия. Законопроектът, предложен от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, бе приет единодушно с 200 гласа “за” и един “въздържал се”.

Съхранението на енергия е важна стъпка в процеса на преход към въглеродно неутрална икономика, подобрява стабилността на енергийната мрежа, сигурността на електроснабдяването и намалява разликата между екстремните стойности на цените на енергията. В доклада на ресорната комисия се уточнява, че по тази причина трябва да се внедри широка гама от технологии за съхранение, притежаващи всички характеристики, касаещи мощността, капацитета и времето за реакция, за да допринесат за стабилността на мрежата, регулиране на напрежението, оперативен резерв.

Законопроектът определя съхранението в съответствие с евродиректива. След производството на енергията ще може да се отлага крайното ѝ използване или електрическата енергия ще се преобразува във форма, която може да се съхранява и впоследствие да се преобразува отново в електроенергия, или да се използва като друг енергиен носител. Дейността по съхранение ще се извършва свободно на пазара, без да е необходимо издаване на лицензия. За търговската експлоатация на съоръжения за съхранение на енергия не се изисква издаване на лицензия от Комисията за енергийно и водно регулиране. Операторите на съоръжения за съхранение могат да станат доставчици на системни услуги, както и да сключват сделки с електрическа енергия.

От “Възраждане” обявиха, че ще подкрепят законопроекта и ще напрвят предложения между първо и второ четене.

От “Продължаваме промяната” уточниха, че с текстовете се въвежда определението за съхранение на електрическа енергия, дефиницията за това какво е съоръжение за съхранение на електрическа енергия, както и за режима за интегрирането на този тип системи в електроенергийната система.

Депутатът от ПП Владимир Табутов каза, че за осъществяването на успешен преход към нисковъглеродната и независима електроенергийна система, която ще гарантира конкурентоспособността на българските предприятия и високото качество на живот на българските граждани, има минимум две предпоставки – изграждане на нови енергийни мощности, които не са базирани на изкопаеми горива или вносни такива, което е свързано с изграждането на нови ВЕИ мощности – соларните и вятърните централи, и наличието на съоръжения за съхранение на електроенергия. Той изтъкна, че предложението на ГЕРБ е смислено и полага основата на едно по-подробно законодателство, което да уреди впоследствие различните видове съоръжения за съхранение. От ПП между първо и второ четене също ще направят предложения за прецизиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *