ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Според Румен Радев парламентът се е саморазпуснал от страх

“Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Нужни са ефективни закони и съдебна реформа”. Това заяви президентът Румен Радев, който се включи в традиционното шествие до лозовите масиви на село Устина по случай Деня на лозаря и св. Трифон. Той участва в ритуала по освещаване и зарязване на лозята.

Това е и първи коментар от страна на държавния глава след като в петък (10 февруари) американското финансово министерство включи имената на петима българи в санкционния списък “Магнитски”. 

Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене“, заяви Радев и призова: “Следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка “Магнитски”.

Той определи втория списък “Магнитски” като “силен политически сигнал към нас” и добави, че страната ни го приема като оказване на помощ от партньор. Радев посочи, че е “задължително антикорупционният закон да бъде приет от следващия парламент.

Според президента, ако списъкът бъде разширен с още български имена, то това ще повлияе на изборите. И добави, че е важно “ние да си вършим работата, а не да идва някой отвън и да ни посочва нашите проблеми”.

Относно поискания му импийчмънт от бивши депутати Радев отговори по следния начин: “Нека партиите на войната да спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да даде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират.”

Радев заяви, че “48-ото Народно събрание е парламентът, който се е саморазпуснал от страх. От страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент”.

По думите му именно 48-ото НС е саботирало правосъдната реформа, европейската ни интеграция и не е приело предложените от служебното правителство закони, “които облекчаваха и отвориха пътя ни към Шенген и еврозоната”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *