ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Патриарх Неофит и митрополитите отправиха Рождественско послание

Патриарх Неофит

Да бъдем добротворци и миротворци, да благоволим един към друг – дори и към враговете си, призовава посланието

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) отправиха патриаршеско и синодално Рождественско послание, съобщиха от Българската патриаршия.

“Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ангелското благовестие отеква днес из цялата Вселена, възвестявайки откриването на великата тайна на благочестието: “Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16). Роди се Спасител, Който е Христос Господ (Лука. 2:11), а с Неговото Рождество изгря “истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света” (Йоан. 1:9). Изгря “Слънцето на правдата” (Мал. 4:2) и за човечеството настъпи нова епоха: епоха на светлина и нова надежда, епоха на благоволението и благодатта (2 Тим. 1:9) – епоха, в която ние вече не сме сами, защото “с нас е Бог” (Ис. 8:10; Мат. 1:23), се казва в посланието за Рождество Христово на патриарха и митрополитите.

“Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов. Тази любов, която накара Самия Бог да възприеме човешката природа, да влезе в нашия свят и да живее сред нас като човек; която Го доведе до Кръста и разпятието, страданията и смъртта, и дори до бездната на ада, за да извърши така нашето изкупление и спасение”, подчертават патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод.

И пожелават, “като имаме пред очи това безгранично Божие смирение, тази непознаваща предел Негова любов, нека Му подражаваме, като търсим Неговата, а не нашата правда, изпълнявайки Неговите свети заповеди. Да бъдем добротворци и миротворци, да благоволим един към друг – дори и към враговете си. Да не позволяваме на страстите и гнева да владеят над нас, но да ценим и уважаваме всеки човешки живот. Във всекиго да търсим и да откриваме не свой враг и противник, а наш ближен – също като всички останали сътворен по Божи образ и подобие и повикан от нашия Небесен Отец за богоуподобяване и вечен живот”.

“В тези наши усилия да подражаваме на любовта на Бога към човека, най-верен наш спътник и съветник е Неговата Пресвета Майка, родила Богочовека, Господа и Спасителя наш Иисус Христос, Който дойде, за да имаме живот и да го имаме “в изобилие” (Йоан. 10:10).

На Него, Който е нашето спасение и нашата единствена истинска надежда, “да бъде слава в църквата чрез Христа Иисуса във всички родове от века до века. Амин” (Еф. 3: 21).

Божията всеопрощаваща любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!

Всесърдечно поздравяваме с празника на Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни Църква – в пределите на Родината и далеч от нея, с благопожелания за мир и радост в Господа!”, отправят благослов патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП в своето Рождественско послание.

По решение на Светия синод от заседанието му на 13 декември тази година – в пълен състав, това послание трябва да се прочете от църковния амвон на Рождество Христово, на 25 декември, уточняват от Българската патриаршия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *