ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пеканов: Отлагаме именно стъпките, с които да борим корупцията

Атанас Пеканов

“Корупцията убива, тя взема от нашия ресурс, взема от нашето бъдеще и от години се казва от Европа, както и от други наши партньори: “Направете нещо“. Това заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов за БНТ по повод публикувания от САЩ обновен списък със санкционирани българи по закона “Магнитски”. “Описано е от години в различните доклади, които България получава. Огромната част от тези реформи са част и сега от Плана за възстановяване и устойчивост“, добави още той. 

Пеканов посочи, че неслучайно с министър Зарков още от самото начало на миналия вече служебен кабинет са доразвили и завършили работата по тези закони и те са били внесени и в парламента . “Същината на съдебната реформа е този механизъм за контрол и търсене на отговорност на главния прокурор. Парламентът нямаше желание да ги разгледа. И тук се получава още едно доказателство, че това всъщност е нещо ключово пред нас и ние трябва си дадем сметка за това  как се борим с корупцията у нас“, коментира още Атанас Пеканов.  

Според него за момента отлагаме именно стъпките, с които да преодолеем корупцията, защото не искаме да приемем тези закони, които са готови и чакат да бъдат приложени. 

Законът е написан и той отговаря именно на тези изисквания, проверен е от Венецианската комисия, проверен е от Европейската комисия, съгласуван е с тях. Те казват, че отговаря на критериите и ние пак ще го внесем в новия парламент. Така че аз смятам, че ние сме готови за реформата и тя само трябва се приеме“, заяви вицепремиерът. 

Пеканов направи коментар и по темата с конгреса на БСП, който се проведе в събота (11 февруари). “Най-лесното е да изключиш от партията си хората, които не са съгласни с теб, които ти казват истината, за да се скриеш“, каза той. Според него са изключени много качествени млади и образовани хора, които могат да помогнат на тази партия и по този начин да помогнат и на българския политически пейзаж. “В същото време обаче смятам, че България трябва да има силна лява партия във времена, в които голяма част от икономическата политика в последните няколко години е доминирана от прогресивни тези“, обясни още вицепремиерът Атанас Пеканов.  

Основни теми по света в момента са високите цени на живот – също съществена според мен тема за левицата. Това са темите, с които в момента тя трябва да изпъква, а не да се занимава с други теми, които според мен не ѝ отиват“, посочи той.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *