ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Пл. Тончев: Няма пряк риск за населението заради военните действия в Украйна

Пламен Тончев

През 2022 година България е обявила за персона нон грата 84 служители на руските официални представителства у нас. Това каза в първото си интервю от назначаването му на поста председателят на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Пламен Тончев.

Пред БТА Тончев посочи, че в момента няма пряк риск за сигурността на населението на България. Продължаването на военните действия обаче може да доведе до засилване на миграционния поток към и през страната ни. Възможни са последици в икономически план като ръст на цените и възникване на предпоставки за прекъсване на вериги за доставки, казава той.

През 2022 г. България е обявила за “персона нон грата” 84-ма служители на руските официални представителства, казва още Пламен Тончев. 

В справка в доклада на Агенцията показва, че през 2021 г. за “персона нон грата” са били обявени трима служители на руските представителства. Според Пламен Тончев, войната в Украйна отразява амбициите на Руската федерация за намеса в световния ред и противопоставяне на САЩ и Запада. 

Събитията от изминалата година са поставили на дневен ред темите за глобалната продоволствена сигурност и необходимостта от преодоляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия. Тончев отчита, че свободно плаващи мини от конфликта в зоната на войната са достигнали до Българското Черноморие и така е била създадена предпоставка за отлив на чуждестранни туристи от морските курорти. 

В интервюто за БТА председателят на ДАНС казва още, че в Западните Балкани са налице зони с повишено напрежение, което е свързано с открити въпроси между някои държави в региона, но на този етап няма преки рискове за сигурността на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *