ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Посланикът ни в САЩ с подробности за новите санкции по “Магнитски”

Георги Панайотов

Българската държава беше информирана, че САЩ разглеждат възможността за включване на нови български граждани в глобалния списък „Магнитски“. Но САЩ никога не казвали кои биха могли да бъдат тези граждани, нито кога ще обявят включването им в списъка.

Това каза пред NOVA NEWS посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, който коментира обявените вчера нови санкции по глобалния закон “Магнитски”. Той посочи, че последиците за включените в списъка ще бъдат следните: „Ще бъде наложен запор на имуществото им и финансовите активи на територията на САЩ. Ще им бъде забранено да придобиват имущество и да имат финансови активи. Също така, всички финансови институции, които по един или друг начин имат взаимоотношения с тези лица – и физическите и юридическите – ще бъдат санкционирани”. 

Панайотов коментира и изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, в което се казва, че „корупцията, извършвана от санкционираните лица е отражение на системен модел за лично обогатяване за сметка на българския народ.” Посланикът заяви, че в изявлението няма острота, защото борбата срещу корупцията е високо стоящ приоритет на администрацията в САЩ. Той посочи, че тази стратегия не засяга само чужбина, но и Съединените американски щати. Панайотов напомни за инициативата на Байдън за укрепване на демокрацията по света. Георги Панайотов посочи, че ядрената енергетика е стратегическа област. Той допълни, че когато една държава си сътрудничи с Русия в тази област, в САЩ „светва червената лампа“.

Във връзка с отношенията между САЩ и Китай посланикът посочи, че в стратегията на САЩ е записано, че Китай е единствената страна в света, която не само има амбиция да промени световния ред в своя полза, но и успешно изгражда възможности за постигане на тази цел. Той допълни, че Русия е посочена като страна, която има амбиция, но няма възможности.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *