ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

По данни на НСИ безработицата намалява

финанси

“Около 47 – 48 хил. са работещите пенсионери в България. Увеличаването на заетостта е част от идеята на бизнеса да назначи повече хора, за да расте. Когато те липсват на пазара е тежко. Безработицата от 3,9% е едно от най-ниските нива, които сме стигали”. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта за “Нова Нюз”.

Тя направи анализ на данните на НСИ за работната сила през четвъртото тримесечие на 2022г. Василева очаква на фона на рецесията тази година да има обратна тенденция.

Експертът посочи, че като се гледа пазара на труда трябва да се има предвид, че има две групи – мобилни работни места и фиксирани работни места. “В България услугите заемат около 69% от икономиката, около 30% е промишлеността”, посочи тя и уточни, че това е проблем.

По нейни думи външнополитическите фактори определят несигурност на работодателите. Тя смята, че всички сектори ще бъдат притеснени от създадените условия.

Василева изрази надежда за това, че повече икономически неактивни хора ще бъдат привлечени към работните места. Тя смята, че безработицата в края на 2023 г. може да достигне до 4,5%. “Всяко число под 5% е проблем”, допълни експертът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *