ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ПП и ДБ сезират КС за освобождането на председателя на Сметната палата

Министерство на правосъдието Надежда Йорданова

Днес “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” подават искане до Конституционния съд, с което да се обяви за противоконституционно решението на парламента за освобождаване от поста на председателя на Сметната палата. Това съобщи на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на парламентарната група на “Демократична България” Надежда Йорданова.

Цветан Цветков беше освободен по-миналата седмица по предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и “Български възход”.

Според ПП и ДБ това решение само по себе си представлявало политическа саморазправа с председател на една независима институция, каквато е Сметната палата.

Надежда Йорданова коментира въпроса по следния начин: “Председателят на Сметната палата беше освободен изцяло с политически аргументи в пълно нарушение на Закона за Сметната палата и Конституцията. Това не беше упражняване на правомощията на Народното събрание по смисъла на Конституцията, това беше политическа гилотина“.

Йорданова не приема като аргумент за смяната изтеклия мандат. “Законът за Сметната палата много ясно посочва, че първо трябва да бъде избран нов председател и в момента на встъпването му да се прекратят пълномощията на текущия”, обясни тя.

“Нито едно от петте основания в закона не е било налице и предложението не е било мотивирано”, категорични са от ПП и ДБ.

“Това, че е с изтекъл мандат, е легитимно основание да започне нова процедура по избор на председател на Сметната палата, на заместници и членове, а не просто да бъде предсрочно освободен настоящият”, на свой ред разясни и Никола Минчев от “Продължаваме промяната”.

И допълни: “Най-сбито казано, причината за освобождаването на Цветан Цветков е, че той не се включи в хора на ГЕРБ и ДПС по темата NEXO. А напротив, отстояваше независимостта на своята институция. Така е по Конституция, не така го разбират нашите политически опоненти. Този политически акт не може да остане неатакуван“.

От двете формации обявиха, че още не са обмисляли дали ще поканят Цветан Цветков да се включи в техните кандидат-депупатски листи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *