ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ПП официално номинира акад. Николай Денков за премиер

Николай Денков

Бившият просветен министър Николай Денков ще се опита да състави кабинет с втория мандат

“Продължаваме Промяната” номинира за премиер депутата от партията и бивш министър на образованието акад. Николай Денков. Това стана ясно на пресконференция на формацията, дадена след председателски съвет, на който са присъствали представители на ПП, “Демократична България”, БСП и “Български възход”. “Приех тази номинация с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за българското общество. Трябва да се изгради редовно правителство и парламент, които работят за хората”, каза Денков. И обяви, че започват разговори с всички политически сили, а официалната покана ще изпрати в петък. Кандидат-премиерът отрече някога да е бил кадър на ГЕРБ и подчерта, че е бил министър в служебно правителство като експерт.

“Ако ни питате дали сме оптимисти, да кажем, че има шанс мандатът да бъде реализиран”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев. “Дали шансът за кабинет с втория мандат е голям? Виждате ситуацията в парламента между политическите сили, но да кажем, че е поне с една партия по-голям, отколкото при първия мандат”, добави той. Василев смята, че сформирането на правителство и настоящият парламент имат смисъл, ако може да се работи по важните приоритети на страната. .

“Смятаме да предложим кабинет на малцинството, първата основна задача е да се намери съгласие по политиките, след това по структурата и състава на Министерския съвет”, изтъкна съпредседателят на ПП. От партията са на мнение, че ще бъде абсолютно безотговорно към страната, ако не направят опит.

Василев увери, че той и колегите му полагат всички усилия вторият мандат да е успешен. “В Народното събрание има седем партии, четири днес седнахме на една маса, което не е достатъчно за подкрепа за кабинет, но е добро начало за започване на разговор около ясните приоритети на “Продължаваме промяната“, счита той. А приоритетите им са еврозоната, Шенген, приемане на пакет за облекчаване на бизнеса, социален пакет . Според Асен Василев е трудно и болезнено да бъде прието законодателството за съдебна реформа, тъй като то разгражда тежки практики в системата. Но ако не бъде гласувано, няма как да бъде изпълнен ангажимент на евентуално правителство за влизане в еврозоната и Шенген. Същото важало и за част от законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Важно е да има съгласие от достатъчно депутати в парламента, които да решат, че това са важни приоритети за страната, да гласуват за тях и след това да се намери възможността за състав и структура на Министерския съвет, който да изпълни така гласуваното законодателство, подчерта политикът. И уточни, че търсят подкрепа по конкретни политики от парламентарните сили. Според него ще бъде сигнал за нежелание да се разговаря по истинските въпроси за България, ако президентското вето по Изборния кодекс бъде преодоляно.

“Време е реалните въпроси за обществото да бъдат поставени напред”, коментира и другият съпредседател на ПП – Кирил Петков. Той отчете заслугата на Николай Денков като министър на образованието за увеличението на учителските заплати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *