ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ПП: Този парламент остана опозиция на бъдещето

Парламент Андрей Гюров

В един все по-дигитален свят този парламент ще остане като парламент на хартията. Той остана опозиция на бъдещето, се казва в декларация на “Продължаваме Промяната” по повод края на 48-ото Народно събрание

Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията. Това заяви в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание председателят на парламентарната група на “Продължаваме Промяната” Андрей Гюров.

В декларацията се изтъква, че 48-ия парламент ще се запомни с промените в Изборния кодекс, под чието знаме, се е обединила “хартиената коалиция”. Работата на това Народно събрание започна с изменение на Изборния кодекс и това се е превърнало “родилното петно” на институцията. А изборните промени са довели до унищожаване на машинното гласуване и “узаконяване на изборните злоупотреби”.

Сред успехите на този парламент Гюров изброи осигуряването на по-добър достъп до здравни грижи в малките населени места и повишаването на основните заплати в болниците с промени в Закона за здравното осигуряване. “Приехме три ключови закона по Плана за възстановяване и устойчивост, касаещи медиацията, правната помощ и кадастъра и имотния регистър”, добави той. И открои и промените в Гражданско-процесуалния кодекс, в Закона за предучилищното и училищното образование. Като неуспех отчете, че депутатите не са подкрепили предложението да се задължи Министерският съвет да внесе нов бюджет за 2023 г.

“Продължи ли това Народно събрание съдебната реформа с въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор? Не, нямаше воля за това”, изтъкна депутатът. Той изреди още борбата с корупцията и готовия антикорупционен закон, който според него не е бил приоритет на сегашния парламент. По думите на председателя на парламентарната група на ПП България ще продължи да бъде в дъното на Европа по индекса за корупция. “Големите промени, важните промени, бяха отложени с банални маневри в тази зала и в комисиите”, считат от ПП. Според тях Народното събрание се е провалило в основните си задачи.

Гюров критикува липсата на съгласие около промените за домашното насилие. “За депутатите от ГЕРБ-СДС, “Възраждане” и БСП беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност”, категоричен е той.

“Спасяването на редник Гешев събра повече застъпници от спасяването на Черноморието от презастрояване”, се посочва още в декларацията. Допълва се, че не са гласувани поправките в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и измененията в Закона за биологичното разнообразие също не са били гласувани.

Страната ни изостава и от влизането в еврозоната, алармира Гюров. Тук той обърна внимание и че Шенген също не е бил сред приоритетите на това Народно събрание. Не е било направено и нужното за повишаване качеството на живота на гражданите. “Опитват се да ни внушат, че тук е така, че нямаме шанс срещу превзетата държава“, отбеляза председателят на ПГ на ПП.

“Мнозинство в залата казва: “Това е най-доброто, което можем да имаме.” А малцинството вътре и мнозинството вън вече знаят, че може да живеем и по-добър живот, че вашето нормално не е европейското нормално, че има бъдеще, което не зависи от това на кого си човек”, коментира депутатът.

Гюров призова да се гледа към целите, които обединяват българите. “България може повече. Това, което искаме да ви кажем, скъпи съграждани, е, че не сте сами и докато не се отказваме, надеждата за промяна ще живее” завърши той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *