ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ПП ще съди Борисов заради твърденията му за 800 млн. лв. комисионни

Асен Василев

Според съпредседателя на ПП Асен Василев всички сделки за оръжия за Украйна са били подписвани от бившия министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова

От “Продължаваме Промяната” ще съдят лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за твърденията, че от ПП са спечелили 800 млн. лв. комисионни от продажба на оръжия за Украйна по време на управлението на кабинета “Петков”. Това обяви пред БНР съпредседателят на “Продължаваме Промяната Асен Василев”. “Сделката е абсолютно ясна – Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната”, подчерта Василев, коментирайки разследването на германския вестник “Ди Велт”, според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

Борисов ще “има възможност да защити това си твърдение в съда”. “Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи”, обясни депутатът. Той е категоричен, че няма сделка, която да не мине през държавата: “Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията – на министъра на отбраната и на министъра на икономиката (Корнелия Нинова в правителството “Петков” – бел. ред).”

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, изтъкна бившият вицепремиер и финансов министър и уточни: “Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери.”

Според него това, че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това. “Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах”, добави Василев.

Съпредседателят на “Продължаваме Промяната” коментира предизборното обединение на ПП с “Демократична България”: “Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а става въпрос за всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото.” По думите му вече се очертават две групи от партии – едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре: “Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната.”

Василев призна, че правителството “Петков” носи вина за наказателната процедура, която Европейската комисия започва към страната ни заради отстъпката от 25 стотинки при покупка на горива от бензиностанциите: “Проблемът е, че не било е за всички европейски граждани, а само за български потребители. Да, носим вина за това. Хубавото е, че няма да има финансови последствия за държавата, тъй като мярката е спряна. Във Франция и в Гърция има същите процедури.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *