ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Правната комисия ще изслуша Иван Гешев по актуални въпроси

Иван Гешев гл. прокурор

Правната комисия на парламента започна изслушване на главния прокурор Иван Гешев за дейността на прокуратурата и по дискутирани законодателни промени.

Преди изслушването от кулоарите на Народното събрание Иван Гешев коментира пред медиите разследването по случая с криптоплатформата Nexo. Той заяви, че е сигурен по това, че българската и американската прокуратури ще си съдействат по казуса, като добави, че ще комуникира директно с колегите му прокурори в САЩ. “По реда на молбите за правна помощ съм сигурен, че ще ни бъде оказано бързо и компетентно съдействие”, добави Гешев, цитиран от БТА. По думите му всичко, което поискат американските власти, ще бъде предоставено и добави, че прокуратурата действа в добър синхрон с всички правоохранителни органи в целия свят, които имат интерес от този случай.

По случая Nexo бяха обвинени четирима души, като двама са обявени за международно издирване, а на другите им е наложена по 1 млн. лева гаранция.

Главният прокурор заяви пред народните представители, че е готов да дойде и в пленарната зала на Народното събрание, защото има реални проблеми, които трябват да бъдат чути и решени на законодателно ниво. Гешев изрази и готовност да представи статистическите данни за дейността на прокуратурата за изминал период. Също така отчете експертните законодателни предложения на прокуратурата по проблемите в обществото и във връзка с остарелия Наказателен кодекс.

Изслушването на обвинител номер едно беше анонсирано миналата сряда (11 януари) от председателя на комисията Радомир Чолаков в разгара на дебата по промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), част от които е въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Близо шест часа членовете на правната комисия изслушваха становищата – главно отрицателни, на представители на държавното обвинение, Висшият съдебен съвет, съсловни магистратски организации и неправителствени организации.

След дискусията с главния прокурор днес ще се пристъпи и към гласуване на първо четене на няколкото проекта за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *